Следвайте ни

Директорите на село няма да решават сами за връщането в клас

МЗ може да осигури възможност за тестване на всички ученици, чакат МОН да каже какви са нагласите на родителите

viber icon

Няма да бъде позволено на школските директори в малки населени места да решават сами как да връщат поетапно учениците в клас, заяви категорично здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Искането им е било обсъдено на среща с представители на МОН, синдикатите и работодателите в системата на образованието. Решението на експертите е мерките да останат такива, каквито вече са разписани в заповедта на МЗ.

Няма да позволим лакатушене от основната линия, разхлабване на мерките ще има само възоснова на данните за 14-годишен период,

заяви проф. Ангелов.

Както „Марица“ писа, директорите на училища от малки населени места настояха спрямо тях да не се прилага същият принцип като в големите градове – поради различната специфика. Там често в един клас има само една паралелка и връщане присъствено на повече от 3 накуп няма да доведе до струпване. Например, от днес в Хуманитарната гимназия в Пловдив по заповедта на здравния министър се връщат 8. и 12. клас, което прави 14 паралелки. В същото време в ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски по силата на нормативния акт в училище се връщат само седмокласниците, което там прави едва 15 деца от всичките 62  в прогимназиален етап, които са в отделна сграда от начален курс. Така на практика в голямо училище заповедта връща накуп около 350 ученици, а в малкото – 15. Именно затова директорите настояваха да не се прилага един и същи подход.

Въпреки отказа на властите да се съобразят, в момента Център „Амалипе“  прави анкета сред директорите на такива учебни заведения – около 300 в мрежата в цяла България. Въпросите към тях са колко ученици и учители до момента са прекарали ковид, колко служители са ангажирани с дезинфекцията и противоепидемичните мерки, има ли маркировка за движението с цел разделяне на потоците, каква е площта на сградите, колко са паралелките в прогимназиален и гимназиален етап, среден брой деца в паралелка, има ли маломерни и слети, колко пъти на ден се дезинфекцира.

Резултатите се очаква да бъдат обобщени утре и ще дадат представа каква е реалната картина в малките населени места.

По отношение на намеренията за масово изследване на учениците с антигенни тестове, здравният министър заяви на редовния брифинг днес, че МОН трябва да каже има ли разбиране от родителите за такъв ход.

Това е инвазивен тест и трябва да има съгласие на семейството –

обясни проф. Ангелов. – Както обикновено се случва по важни въпроси, имаме разделение в обществото. Това не е печеливша стратегия. Надявам се разумът да надделее, няма причина да се делим и да търсим враг, който да победим, защото тогава всички ще бъдем победени. Чакаме отговор от МОН за нагласите за масово тестване на децата, МЗ може да осигури възможност за изследване на всички ученици“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?