Следвайте ни

Директорите: Изпитите в 4. и 10. клас – незадължителни и без оценка!

В двата дни между локдауна и ваканцията да се учи онлайн, а в края на учебната година да има изходни тестове за всички, за да се установят дефицитите

viber icon

Националните външни оценявания в 4. и 10. клас да се проведат по предварително обявения график, но да не са задължителни. Да не се поставя оценка, а резултатите да са само ориентир за корекция на учебните програми.

За това настоява Съюзът на работодателите в системата на народната просвета след продължителни консултации с училищни директори и преподаватели от цялата страна.

Позицията на браншовата организация е в двата дни между локдауна и пролетната ваканция – 1 и 2 април, учебните занятия отново да са в електронна среда и учениците да не се връщат в клас.

За дванайсетокласниците се настоява да се върнат към присъствена форма от 5 април, според графика си за учебното време;

От 12 април, когато свършва пролетната ваканция,  да бъдат възстановени присъствено учебните занятия за детските градини, за начален курс в училище и за поне още три випуска на ротационен принцип, като бъде приложена редуване присъствено за по 5 учебни дни и след тях преминаване в електронна среда. 

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета държи веднага след априлската ваканция да бъдат оповестени промените в изпитното съдържание за НВО в 7. клас и ДЗИ в 12 клас, като бъдат съобразени с продължителното провеждане на обучение в електронна среда.

Организацията няма да се противопостави на МОН, откъдето вече организират НВО в 4. и 10. клас. Но смята за по-удачно явяването на тези тестове да е по желание и без оценка, а резултатите да са само база за промени в учебните програми. 

По отношение на НВО в 4.- клас и досега оценката не влияеше на успеха на ученика. Но резултатите на десетокласниците се вписват в дипломата за завършена първа степен на гимназиално образование за учениците от обединените училища и служат за кандидатстване при допълнителния прием в гимназиите - за завършване на средно образование.

Според директорите при вече втора учебна година обучение от разстояние в електронна среда, е абсолютно наложително в края на тази да бъдат планирани и проведени присъствено изходни външни оценявания по всички предмети във всички класове, Уточнява се те да бъдат без оценка, която да влияе на годишния успех на ученика, а резултатите да се имат предвид за установяване на наличните дефицити и пропуски в нивото на усвояване на учебния материал. Логично след това е необходимо да се организират дейности за компенсиране. 

Миналата година изпитите в 4. и 10. клас бяха отменени заради пандемията, а от НВО в 7. клас и от изпитните варианти за матурите отпаднаха темите, изучавани по време на онлайн занятията. Така системата на практика не засече до какво е довело обучението от разстояние по отношение на подготовката.

Общото мнение на учители и директори е за трупане на сериозни дефицити. Както „Марица“ писа, входното ниво в Пловдивска област показа влошаване на успеха средно с една единица. На национално ниво обаче данните не бяха обобщени, а наваксването остана ангажимент на преподавателите, като бе взето решение и за удължаване на настоящата учебна година заради пропуските.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Добри предложения

Добри предложения

27.03.2021 | 10:53

Много, много разумно. Децата да продължат онлайн и първи след ваканцията да се върнат учениците, които не успяха март месец заради затварянето. Нека има външно оценяване, но без оценки. Да се проследят просто зна нията на децата.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?