2374
Следвайте ни

Директори питат: Кой ще осигури тестовете за учители?

По закон работодателят е отговорен за безопасната работна среда, затова държавата дава на учебните заведения още 15,4 млн. - включително за тестване на персонала

viber icon

Кой ще осигури на учебните заведения антигенните тестове, с които два пъти седмично да се изследва персоналът без зелен сертификат,  питат училищни директори. Според указанията на МОН, в процеса за тестване на учениците с цел осигуряване на безопасна среда при присъствено обучение ще бъдат ангажирани учители, но и непедагогически персонал, медиатори, медицинските лица в училищата, даже доброволци измежду родителите.

Държавата осигури първите нужни количества от 400 000 теста, за да почне процесът сред учениците от начален етап. „В тази бройка обаче не са тестовете за персонала, а и по закон ангажиментът за осигуряване на безопасната работна среда е  на работодателя“, казва директорката на СУ „Ген. Карцов“ в Христо Даново – Красимира Димитрова. При това положение, ако се разчита училището да плаща тестовете за педагогическия и непедагогическия персонал, това ще е сериозен разход.

В същото време даже не знаем колко точно ще струва, защото има много неизвестни около целия процес, обяснява директорката. Например, какви точно трябва да са тестовете за учителите. Наскоро получила оферта от фирма, която предлага назални антигенни тестове на цена 20 лв. за бройка. Попитала дали МОН ще признава резултата от тях. Още няма отговор.

Разчетите на директорката сочат, че в нейното училище ще са нужни средно 50 теста всяка седмица при двукратно изследване – в понеделник и четвъртък. В училището 30 на сто от педагогическия и непедагогическия персонал е със зелен зертификат. Всички останали са готови да се подложат на тестове и да работят присъствено.

За разлика от преобладаващата нагласа сред родителите на други места, в Христо Даново няма проблем с убеждаването на семействата. Всички деца там са от малцинствата. Още когато раздали устройства при преминаването онлайн, медиаторите искали съгласието на родителите за евентуално тестване на децата  при връщане в присъствено обучение.  Семействата не били против, ако тестовете са слюнчести. Затова очакванията са, че със сигурност ще се прехвърлят нужните 50% на съгласни родители и децата от начален етап ще могат да се върнат присъствено в училище. По-голямото притеснение в школото е за тестването на учителите.

Към момента училището в Христо Даново е раздало 110 устройства на учениците. „В сегрегираните училища като нашето положителното е, че вече имаме достатъчно техника, а повечето семейства са осигурили интеренет и не се налага да търсим точка за достъп. Имаме обаче много къщи, които изобщо нямат електричество, и там това пак не може да сработи“, описва ситуацията директорката.

Именно заради това родителите вече се убедили, че е по-добре децата да са в клас и не се противят на разписаните регламенти как да стане връщането. Красимира Димитрова разказа, че дори се налага всеки ден да отпраща по двайсетина деца, които идват в учебната сграда, защото искат да са там, а не в махалата.

Междувременно МОН обяви, че допълнителни 15,4 млн. лв. ще получат училищата и детските градини за справяне с пандемията. Това е решило правителството днес. Те ще бъдат разпределени по два критерия – брой паралелки или групи и брой ученици или деца в съответната образователна институция. Тези пари могат да бъдат използвани за противоепидемични мерки, включително за тестване на персонала без „зелен сертификат“ с антигенни тестове, както и за допълнителни възнаграждения на учители и непедагогически специалисти, които участват в тестването на децата. 

Осем милиона лева от отпуснатата сума са предвидени в актуализацията на бюджета за 2021 г. Останалите 7,4 млн. лв. са от преструктуриране на разходите на Министерството на образованието и науката за тази година.

Основната част от финансирането - 13 691 607 лева, се разпределя по бюджетите на общините, тъй като повечето училища, детски градини и центрове са общински. Няколко министерства получават целеви средства за държавните училища, които са на тяхно подчинение. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лева, а на Министерството на културата - 158 772 лева. За Министерството на образованието и науката са одобрени 1 497 155 лева.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Залкк

Залкк

05.11.2021 | 15:25

А зсщо не всички и родителите в това число задължително с ваксина или да си плащат тестовете, при това два пъти седмично. Няма свещени крави у нас.

Отговори
0 1
РАБОТОДАТЕЛЯТ

РАБОТОДАТЕЛЯТ

04.11.2021 | 22:51

Е длъжен да осигури безопасни условия на труд по време на епидемия и средствата по осигуряването им са за сметка на работодателя. Много моля НЗОК/РЗОК да осигурят безплатни антигенни тестове на служителите си, които все още не са се поддали на държавната преса за "ваксинация". Петко Салчев да си направи консултация с Инспекцията по труда.

Отговори
1 0
Бай Георги – пенсионер

Бай Георги – пенсионер

04.11.2021 | 18:14

Днес цял ден по радиото слушм рева на даскалите. Показват учудваща компетентност в областта на медицината. Щеше да е добре първо да са така взискателни към себе си, защото... Поне половината от тях са пълни неграмотници и срамят професията. Проблемът започва от Пловдивския университет. Съберат студенти на килограм и нищо не ги учат, просто им дават дипломи...

Отговори
3 7
нали

нали

04.11.2021 | 13:46

Бочо, Бочо прави всичко!

Отговори
0 0
Въпроси-бол

Въпроси-бол

04.11.2021 | 12:55

Това не е май ваксиниране, а инокулиране, което не е същото? Без поемане на отговорност от държавата отново? Значи тестовете в лабораториите се правят от медицински специалисти на първа линия, а по училищата се вменяват на немедицински персонал? Питам, питам, те сигурно са на втора линия? Със сигурност не им влиза в задълженията, някакви директори говориха, че санитарките можели да правят тестовете... Въпроси много, отговор нито един уместен?

Отговори
12 0
родител

родител

04.11.2021 | 12:40

Учителите да се ваксинират,а не да искат безплатни тестове.Ако трябва да правят тестове да си ги плащат както е в другите държави.

Отговори
6 17
бх159

бх159

04.11.2021 | 12:49

Напълно съм за, ако тези, които ще ходят на работа, независимо къде, а и по фитнеси, барове и ресторанти също си плащат тестовете, както е в другите държави

Отговори
3 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?