2374
Следвайте ни

Директорът на ОУ "Алеко Константинов": Ползваме умно технологиите, не всичко да минава през екрана

viber icon

„Не упреквам родителите, че са се притеснили - казва директорът на ОУ "Алеко Константинов" Красимир Ангелов. - Миналата година гласувахме доверие на учениците и нямахме проблеми. Тази година ограничението бе единствено да се влиза в профила на детето и вероятно по тази причина се е стигнало до неприятната случка с голата снимка.

Има претенция защо не сме взели разрешение от родителите. Не е точно така. Обясниха се нещата. Може би е моя грешката (но аз не смятам така), като прецених, че си струва да дадем тази възможност на децата и да им направим инструктаж. Те го приеха с голяма радост.

На родителска среща се зададе въпросът

защо и как в общинско училище се работи с устройства от определена частна фирма.

Ние не избираме доставчика, от който МОН е купило устройствата.

Миналата година ги купихме с общински и наши средства. В общинската стратегия на стр. 17 ясно е записано развиване на модела 1:1 и прилагане на хромбук. Ние не сме измислили топлата вода. Но се опитваме да използваме най-доброто от новите подходи, което по адекватен начин да се повиши качеството на обучението. Не става дума всичко да минава през устройството, а да се ползва само за някои части от урока. Даже поканихме родителите да дойдат в един час, за да видят как се прави.

Готови сме, отворени сме още веднъж да преосмислим детайл по детайл. Но да се отрече всичко и да се наложи от 5 човека на целия клас, при положение че останалите искат, е неприемливо. Който не желае да ползва устройства, по никакъв начин няма да бъде притискан, но и

няма да лишим от тази възможност останалите родители,

които са болшинството и одобряват подхода. Имаме зарядна станция и хромбуците може да се ползват само тук, но повечето искат да ги вземат и у дома. Това не е нито иновация, нито нова система на учене.

Знам какво иска този, който най-много роптае, то вече бе заявено. Детето му да не спазва правилата, да влиза и да излиза, когато си иска. И да му пишем шестици. Но това не може да стане.

Нека и родителите да поемат своята отговорност и  контрол

Подложен е на стрес екипът. Баща се обажда на учителите и на мен, заплашва, предупреждава, че прави запис на разговора. Аз съм готов да застана зад всяка своя дума. Тук съм от 33 г., но не мога да приема, че ще се отнасят грубо към учители и към други деца. Че някой може да си мисли, че правилата за него не важат. Да обвинява в геноцид, защото на детето е писана тройка, а не е имало знания.

Ние сме училище, спазваме правила и закони. Искаме спокойствие за децата и учителите. С непремерени писмени изказвания се всява паника. Това е провокация. Когато е изскочила голата снимка, вместо да се постави въпросът пред класен ръководител и ръководство, е споделена в групата на родителите.

Първо е неетично, второ - така не може да се намери бързо и адекватно решение

Много емоция. Много обвинения. Опитвам се да се абстрахирам, защото става дума за нашите деца.

Принципно нашите родители са много загрижени и мотивирани хора. И благодарение на тях имаме своя напредък. Това са отношения от много години, затова е толкова болно сега, когато се хвърлят тежки квалификации. А те не отразяват преобладаващото мнение. Но дори един да е несъгласен, готов съм да се върнем и отново да гледаме всичко. Обаче да има желание за диалог.

 Няма как да отговарям на обвинения в закрити чатове

Не е етично и децата не печелят, когато си играем на война - спират се родители, агитират се да пишат и да участват в съпротива. Защо? При нас всичко е открито. За добро сме го направили. Всяко нещо изисква малко време да се смаже. Понякога си въобразяваме, че знаем всичко. И това е сигурен белег, че не сме в темата.

Ако съм сгрешил, нося цялата отговорност и ще си я поема. Но ако тормозът продължава срещу учители и зам.-директора, аз не мога да ги спра да си потърсят правата. Няма от какво да се срамуваме".

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Арабедян

Арабедян

20.10.2021 | 08:48

Смело напред, родители! Никакви таблети, нека да четат децата книги! Стига с тези измишлиотини - таблети, гугъл класрум и виртуални класни стаи!

Отговори
1 0
Г-жа Георгиева

Г-жа Георгиева

20.10.2021 | 08:45

Адмирации за родителите, че си търсят правата и не се оставят така лесно да наложат таблети на децата! Запозната съм с модела 1;1 и тои е пълна глупост, няма по-добър модле на обуяение от класическото образобание, още повече за деца в 5,6,7 клас!

Отговори
2 2
Пловдивчанка

Пловдивчанка

19.10.2021 | 08:27

Много въпроси възникват, но си мисля, че е редно най-малко да се иска съгласие от абсолютно всички родители, а не от ОУ да правят опити да замазват положението. Май яко са настъпили мотиката, щом са влезнали в обяснителен режим.

Отговори
3 0
образование?,!?!

образование?,!?!

18.10.2021 | 10:55

На кога му пука за децата? Да залепиш на екран дете на 11 години, 6 часа в училище и още толкова

Отговори
7 0
Доста нагло!

Доста нагло!

18.10.2021 | 09:39

Цялото ръководство и особено зам директорката Топчийска наложи психо терор срещу несъгласните родители!! Никакъв диалог, само заплахи!

Отговори
12 2
ЛЪЖЕ!!

ЛЪЖЕ!!

18.10.2021 | 09:35

Има ясни документи, публикувани на сайта на МО!! Декларацията-съгласие от родителите е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!! Без тези декларации е невъзможно да се получи разрешение от МО за иновативно обучение! Марица, като сте казали А, кажете и Б! Директорът е пионката, кажете кой е царят!

Отговори
8 1
Елица Кандева

Елица Кандева

18.10.2021 | 09:48

Статутът на иновативно училище е даден на ОУ "Алеко Константинов" за методи на преподаване на четвъртокласници и от техните родители има писмено съгласие. Това, разбира се, не означава, че не е необходимо да се съгласува въвеждане на нови елементи със семействата на други класове. Но като четете нормативната база, имайте предвид точно за кои случаи се отнася.

Отговори
2 1
След като знаете

След като знаете

18.10.2021 | 10:57

кажете вие? Защо от 4-ти клас има съгласие, а от 5-ти - не? И

Отговори
4 0
ХХХ 1:1

ХХХ 1:1

18.10.2021 | 12:25

НЯМА ПИСМЕНИ СЪГЛАСИЯ - ТОВА Е ЛЪЖА, директорът казва "има претенция" = реалността е ИМА ЗАКОН!!!!!!

Отговори
1 0
Петрова

Петрова

20.10.2021 | 10:50

Г-жо Кандева, моля нека да пишем обективно. Щом ръководството имат съгласие на родителите на деца от 4 клас, да дата на тях таблетите и те да се обучават по модела 1;1, а не да се опитжат да го налаг в клас, в който няма съглсаие за това. Разбутва се цял клас и се създават проблеми на деца и родители, защто ръководството не е обмислило добре как да въведе таблетите. Дори нещо повече, опитва се ги НАЛОЖИ без съгласие!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?