46
Следвайте ни

Диплома от 3 вуза - в нови магистратури по екотехнологии и 3D проектиране

За първи път в партньорство влизат частни и държавни университети

viber icon

За първи път частни и държавни висши училища създават съвместни магистърски програми, като завършилите ще получават диплома едновременно от три университета: Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, ТУ– Варна и ПУ „Паисий Хилендарски. Трите извънстолични вуза си поставят за цел да създадат академична екосистема Акадекос.

Те ще разработят заедно образователни програми за две нови магистърски програми, които още догодина да приемат 75 студенти - „Екотехнологични системи в индустрията“ и „3D технологии за проектиране на производство“. Едната е в областта на зелената и синята индустрии. Ще обучава технически кадри за екологосъобразни технологии, рециклиране и удължаване жизнения цикъл на продуктите, устойчиво развитие на морската екосистема и др. Втората интерсекторна програма е подчинена изцяло на дигитализацията и използването на дигиталните технологии в инженерните направления. Залегнало е изучаването и практическото приложение на 3D-технологиите, визуализацията на данни и процеси, виртуалната реалност, адитивни технологии.

Иновативните магистратури се разработват в рамките на проект „Иновативен модел за модернизиране на висшето образование чрез създаване на академична екосистема“. Той е на стойност около 1,5 млн. лева, от които 85% са по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, а останалите – национално съфинансиране. Стартът вече е даден на 8 ноември, а дейностите ще се изпълняват до края на 2023 г.  Трите наши висши училища имат и 4 асоциирани партньори – Университета за дигитално и дистанционно обучение в Мадрид и висши училища в Словакия и Румъния.

В проекта ще участват студенти, докторанти, млади учени и академичен състав от 9 професионални направления на трите университета в областта на: техническите науки - „Архитектура, строителство и геодезия“ (ВСУ „Черноризец Храбър“), „Транспорт, корабоплаване и авиация“ (ТУ), „Електротехника, електроника и автоматика“ (ПУ), “Комуникационна и компютърна техника” (ПУ), „Енергетика“ (ТУ); изкуствата – „Изобразително изкуство“ (ВСУ „Черноризец Храбър“); социалните, стопански и правни науки – „Психология“, „Право“, „Администрация и управление“, „Икономика“ (ВСУ „Черноризец Храбър“).

Новите магистратури ще са интердисциплинарни, като ще бъде силно застъпено използването на иновативните технологии  и проблемно базираното обучение. 

За целта ще бъдат създадени 2 съвременни лаборатории за виртуална реалност и адитивни технологии, в които ще се обучават техническите специалисти и където ще могат да работят учените и академичния съсатв на трите университета. Ще са във ВСУ „Черноризец Хрбър“, но техника ще пристигне и в Пловдивския университет. „Това е най-модерно оборудване за 3D визуализация и виртуална реалност на разработки – обясни координаторът на проекта от Варненския свободен университет доц. д-р инж. Росица Петкова-Слипец. – Пълен комплект обзавеждане за 3D  визуализация и 3D принтиране, вюар очила, оборудване на работни места“.

Предвидени са обучения по английски и информационни технологии на 140 преподаватели от трите висши училища. Предстоят 33 двуседмични специализации в чужбина при асоциирани партньори. Отделно са заложени мобилности и за студенти – 41 наши младежи от трите вуза ще бъдат 3 месеца в Испания, Словакия, Румъния. Оттам също ще пристигнат студенти.

Заедно с академичната подготовка 185 студенти ще бъдат включени в обучения по т. нар. меки умения – коминикативни стратегии, лидерство, креатив, предприемачество.

Кариерните центрове на трите висши училища ще заработят в мрежа. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?