Следвайте ни

Димана и Виктор са шампиони от първолаци

viber icon

Златните медали на двете пловдивски деца от Международната олимпиада по математика в Тайланд може да са изненадали мнозина, но за следящите техните кариери са закономерен успех. Петокласничката от Математическата гимназия Димана Праматарова и четвъртокласникът от училище „Дружба“ Виктор Точев от години са сред шампионите по олимпиади и конкурси от най-ранна възраст.

„Димана е в Топ 3 на математиците у нас още от първи клас. По задачите я запали нейната учителка в ОУ „Райна Княгиня“ Божанка Панайотова – уникална жена“, казва нейната майка Божана Митрева. Още при първите си прояви момичето печели 4-то място в европейското Кенгуру – състезание, което се провежда в цяла Европа в един и същи ден и час.

След това тя преминава сериозна подготовка по състезателна математика в академия „21 век“ – една от най-авторитетните школи у нас.  През 2018 г. Димана Праматарова печели първо място на австралийското Кенгуру – турнир с участието на 30 хиляди деца от цял свят.

Участниците в надпреварата трябва да решат за един час 30 задачи на английски. Пловдивското дарование се представя отлично и на националните математическо и финансово състезания, като на второто постига максимален брой точки.

Четвъртокласникът Виктор Точев пък за втори път покорява Тайланд – миналата година той спечели сребърен медал на IJMO - Турнирът на шампионите в Банкок. Неговият талант е открит още в детската градина, когато той печели състезание между 800 деца и получава стипендия за училище „Дружба“. Още от първолак той тръгва по олимпиади, където винаги е първи или втори, спомня си неговата майка Иглика Точева.

Виктор има златни медали и от финала на турнирите „Математика без граници“ и „Иван Салабашев“. Догодина Виктор ще се присъедини към Димана, с която са добри приятели, в Математическата гимназия в Пловдив, след като на пролетните математически състезание взе 25,5 от 26 възможни точки. Димана пък с естествена лекота постигна пълните 26-те точки.

„Децата ни умеят да решават задачи за по-големи. Те са по-напред с година-две от своите връстници. Освен това печелят олимпиади в конкуренция с деца от цял свят“, подчертава Божана Митрева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?