Следвайте ни

Детските градини отварят с подгрупи, в краен случай - на две смени

viber icon

Детските градини в Пловдив вероятно ще отворят с групи, които са разбити на подгрупи. Само така може да се спази условието за до 10-11 деца в група, при положение, че желаещите семейства са повече.

По изключение за големите градове ще се допускат до 18 деца. Под тепетата обаче този лимит вероятно също няма да стигне, след като предварителното проучване на Община Пловдив показа, че 80 на сто от родителите искат възможно най-бързо отваряне на детските заведения, за да пратят малчуганите, а за 60% това е от решаващо значение, за да се върнат на работа.

След като са събрани и обобщени нагласите в цялата страна, от 22 май започва поетапно отваряне на детските градини. В първия ден вероятно ще отворят частните, защото те имат най-голяма готовност, останалите навярно ще приемат деца от идната седмица, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Няма да се изисква бележка за здравословен статус, каквато беше нужна преди в случай на отсъствие над 10 дни. Целта е да няма струпване пред кабинетите на педиатрите.

На входа в първия ден ще бъде премерена температурата на всяко дете. Това ще стане с живачен термометър, тъй като безконтактните не са точни, уточни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Малчуганите ще се допускат само при показание под 37,3 градуса.

Отделно родителите трябва да представят декларация за информирано съгласие, като по този начин ще поемат риска от решението си да върнат детето в детското заведение в условие на пандемия от коронавирус. „Съветваме родителите, които могат, да не го правят, особено ако у дома има възрастни хора или за придвижване се ползва градски транспорт“, подчерта министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той допълни, че не се очаква препълване на групите, тъй като от 1 юни децата от начален курс излизат във ваканция и много поемат на село заедно с по-малките си братя и сестри. Така обикновено посещаемостта през летните месеци пада до 50%.

Под въпрос е обаче дали тази тенденция ще се запази и сега, след като вече два месеца родителите са с децата у дома и са изчерпали отпуски и алтернативни варианти. Където има повече желаещи, директорите трябва да направят подгрупи, като двете учителки и помощник-възпитателката ги поемат. В краен случай ще се допуска и полудневна грижа – част от децата да са в градината сутрин, а другите – след обяд. Такъв вариант може да се приложи при липса на помещения и персонал, тъй като градините са с различен сграден фонд и брой записани деца.

При всички случаи заниманията трябва да са основно на двора, при дистанция между групите и учителите, които ще носят предпазни маски или шлемове. Няма да се изисква обаче спазване на дистанция между децата.

Ще се направи дезинфекция на сградите и дворовете с най-добрите препарати. Ще се увеличи и времевият интервал за приемане на децата, за да се избегне струпване на родители. При хубаво време хлапетата ще се оставят пред входа, без възрастните да влизат в предверията.

 Няма да се провеждат тъй наречените педагогически ситуации. За подготвачетата тази година няма да се приложат и тестовете за изходно ниво, готовността за училище ще се прецени по показаните знания и умения преди началото на извънредното положение.

Ако се установи заразяване, има два варианта – поставяне под карантина на групата или на цялата детска градина. В такъв случай няма да се приемат нови деца в срок от 14 дни и ще се изследват контактните. Притесненията обаче са не толкова за малчуганите, колкото да не пренесат инфекцията на педагози и  у дома. Предстои и целево тестване на персонала, което ще обхване около 1000 човека.

Данните на МОН сочат, че риск да откажат да се върнат на работа има за 10% от персонала.  Тези педагози могат да пуснат отпуск, а на тяхно място да влязат помощник-възпитатели или колеги по заместване, а в краен случай –градината да мине на двусменен режим.

Децата с хронични болести също могат да се върнат в градината, но ще се прави преценка за всяко индивидуално.

Запитан как се е развила ситуацията след отваряне на образователни институции в чужбина, ген. Венцислав Мутафчийски отвърна, че във Франция повторно са затворени 7 училища и има 70 заразени деца.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?