Следвайте ни

Детските автори се връщат в училище

Писателите ще влизат само в една паралелка, стартът е от ноември

viber icon

Съвременни български автори на детска литература възобновяват срещите си с деца и ученици от пловдивските учебни заведения в рамките на националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“. Визитите секнаха заедно със затварянето на училища и градини при обявяването на извънредното положение заради коронавируса през март.

В отговор на запитване на организаторите до МОН относно провеждането на срещи с писатели в условия на пандемия отговорът от там гласи, че министерството принципно подкрепя инициативата и нейната кауза, но при реализацията й занапред 

трябва да се гарантира прилагането на основните мерки срещу евентуално разпространение на заразата.

Подбора на автори пак ще прави създателят на инициативата - Константин-Кирил Иванов. Началниците на регионалните управления на образованието са призовани за информиране и съдействие. Ако училището не може да осигури спазване на мерките, директорите няма да допускат провеждане на срещите.

В новата ситуация безопасността ще се осигури, като при децата ще влиза единствено писателят, а срещата ще е само с един клас, без да има смесване на ученици от различни паралелки, обяснява Константин-Кирил Иванов. Авторите ще носят маска или шлем, а когато е възможно, срещите с тях ще се провеждат на открито в двора на училището.

Заради необичайните обстоятелства и по-трудната организация

стартът тази година е през ноември вместо на 1 октомври,

когато всяка учебна година започват  извънкласните дейности и инициативи.

Да се срещнат със своите читатели, вече са готови много от авторите, които участват в националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“ - Лили Спасова, Мая Бочева, Жени Лечева, Иглика Пеева, Илия Деведжиев, Явор Цанев, Божидар Ангелов.

Освен училищата под тепетата инициативата вече стигна до Асеновград, Пазарджик, Монтана, Благоевград, Видин, Лом, Велико Търново, Плевен, Русе, Кърджали.

Нови 4 проекта в забавачките

Срещите с българската книга в детските градини се подновяват с 4 нови проекта. Всеки от тях е малък театрален спектакъл, който увлича децата с различни персонажи и изразни средства.

В „Да играем с Форки и Разказвача на приказки“ в групата на хлапетата влиза голяма мъпет кукла мишле. Чрез нея Мая Гелева, позната на малчуганите от срещите в проекта „Маргаритка“, изнася интерактивно представление, в което се пее и играе. То е по приказки за мишките на Мирела Костадинова.

В „Джобни чародейства“ пък Мануела Саркисян  провокира децата сами да създават приказка. Куклата чародей отново е с човешки ръст.

Спектакълът за малчугани „Разказвачът на приказки и плодчетата“ е по книгите на д-р Людмила Емилова и Владимир Шишков и възпитава по забавен начин полезни навици за хранене. Ситуациите стъпват на книгите „Боби в царството на зеленчуците“ и „Боби на празника на плодовете“.

Четвъртият проект е „Българознайко и Разказвачът на приказки“. Създаден е по поредица от детски книжки, които разказват за българските традиции, митове, легенди и фолклор. Идеята е гостуването му в детската градина да завършва с разучаване на първи стъпки от българско хоро.

Успоредно с новите 4 формата ще продължи и проектът „Маргаритка и Разказвачът на приказки“.

Инициативата, адресирана към децата от предучилищна възраст, вече е обхванала 90% от детските градини в Пловдив.

Стягат фестивал на българската съвременна приказка

Екипът на националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“ планира догодина да постави началото на фестивал на българската детска съвременна приказка. Плановете са да стартира в Пловдив, но и да пътува из страната, когато общините се ангажират да подкрепят каузите му.

Предвижда се в рамките на 2 дни той да фокусира вниманието върху българската съвременна детска литература, казва Константин-Кирил Иванов.

Предвижда се да има работилници по творческо писане с наши автори, както и ателиета за рисуване с български илюстратори. Отделно художниците, които създават рисунките съм текста в книжките, ще подредят своя изложба. На една или две сцени ще бъдат представяни пиеси по детски книги, а в детските градини ще се изнасят безплатни спектакли. Писатели ще влязат при децата в училищата. А панаир на детската книга ще събере издателства, които издават съвременни наши автори. На щандовете ще са само те - без преводна литература и класика за деца.

Намеренията са в програмата на този фестивал да влезе и продължението на инициативата за концерти „Билет срещу книга“. Тя стартира миналата есен, когато Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени“ пяха и свириха в двора на СУ „Христо Г. Данов“ пред публика от учебните заведения в областта. В паузите разказваха спомени какво са чели като деца и даваха съвети от личен опит с какво помагат книгите. Идеята е в бъдеще концертът да се казва „Музика и книга“. Децата пак ще получават книга, когато дойдат на концерта. Организаторите ще имат готовност с 2-3 хиляди томчета на съвременни български автори.

По нов начин пък ще се разгърне поредицата „Приказки под лампите“. Досега в срещите на топло какао под меката светлина на лампите на Николай Табаков децата се срещаха с писатели. Освен авторите занапред пред малките читатели ще оживяват героите кукли, ще има песни, игри, караоке и даже фокуси. А на съпътстващия базар всеки ще може да си купи книга и да получи автограф от автора.

Книга с кауза помага на малчугани със синдром на Даун

12 нови детски заглавия предстои да излязат на пазара с щемпела на издателството „Разказвачът на приказки“.

Една от тях е с кауза. 5 лева от продажбата на всяка бройка от  „Али и пеперудите“ ще отива като дарение за фондация „UP WITH DOWN“ в подкрепа на информационно-образователната кампания за приемане и приобщаване на децата със синдром на Даун в българските масови училища.  Тя е подета от семейството на малката Вяра, а децата ще се срещнат с героинята Али, която е като нея.

За това как тя намира приятели в книжката разказва Елена Жаблянова. Децата познават авторката и нейните красиви рисунки и от учебниците в начален курс, на част от които тя е илюстратор.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?