2374

Детски рисунки оживяват на стените на 16 пречиствателни станции

Екоминистерството предизвиква ученици от 4. до 12. клас да създадат визията на тема чиста природа

Ученици от 4. до 12. клас са предизвикани да рисуват на тема чиста околна среда. Творбите на 16 от тях ще излязат от мащабите на белия лист и ще бъдат повторени върху стена на истинска пречиствателна станция у  нас.

Конкурсът е обявен от Министерството на околната среда и водите по Оперативна програма „Околна среда“ и носи името „Композирай пречиствателна станция“. Названието идва от виждането на фасадата като лист хартия, на който се композира. Рисунките трябва да са свързани с темата за чиста околна среда, а най-добрите ще бъдат „пренесени“ в голям мащаб върху фасади на 16-те пречиствателни станции, изградени или реконструирани със средства от оперативната програма.

 Пречиствателните станции разполагат с високи сгради, резервоари, утаители, като всички съоръжения предоставят

огромно поле за т.нар. street art,

например Graphite masters. Затова при създаване на творбите участниците в конкурса трябва да си представят как ще изглежда картината им в многократно увеличен размер. Също така следва да се информират предварително за функцията на пречиствателната станция за отпадъчни води, за използваните технически средства и технологии, така че водата да се пречиства до постигане на зададени норми, до степен да се включи към речните потоци, без да замърсява околната среда.

Участниците трябва да се поинтересуват

дали в техния регион има пречиствателна станция, финансирана с евросредства

по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, за да включат регионален акцент в рисунката. 

Авторите на 16-те отличени рисунки ще получат по 500 лв. награда.

Получените творби ще бъдат оценявани от специализирано жури от Националната художествена галерия и Националната художествена академия.

Всеки участник има право да представи само една рисунка, като максималният формат е АЗ. Допуска се използване на акварел, пастели, цветни моливи и др., както и смесени, и други изобразителни техники.

Крайният срок е 1 декември. Имената на победителите ще бъдат обявени на церемония в Министерството на околната среда и водите през януари 2023 г. и ще бъдат публикувани на електронната му страница, както и в секцията на ОПОС в общия портал на всички оперативни програми.

Рисунките се изпращат на адрес: София 1000, ул. „Уилям Гладстон“ № 67, Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда“, Министерство на околната среда и водите (за конкурса „Композирай пречиствателна станция“).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?