Следвайте ни

Детски писатели влизат в класните стаи на открито

viber icon

Националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“ подновява от 10 май срещите с писатели по училищата. Те секнаха заради противоепидемичните мерки и забраните за извънкласни занимания.

Новият старт е със срещи и четения на открито в училищните дворове, като навсякъде това ще се прави само за една паралелка, без да се смесват деца, обясни Константин-Кирил Иванов, известен като Разказвача на приказки.

Към авторите, които отиват на крака при своите малки читатели, са се присъединили и нови. Обмисля се и още един вариант – известни личности да гостуват на децата, като им четат откъси от книги, разказват им за себе си и ги вдъхновяват чрез личния си пример.

В новите условия се променя и форматът на инициативата. Ако преди един детски автор посещаваше няколко училища на ден, сега той ще „присъства“ само в едно школо в рамките на седмица. В този период от време ще се срещне поотделно с всяка паралелка от възрастовата група, към която са адресирани книгите му.

Друг нов момент е, че визитите няма да са целогодишно, а през есента и пролетта. Така например една паралелка ще може да се запознае с един детски писател в началото на учебната година и с още един през втория учебен срок.

На този етап инициативата ще се разгръща само в училищата, в детските градини се отлага до успокояване на ситуацията и отпускане на противоепидемичния режим.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?