2374

Детски писатели на предколеден рейд в училищата с Разказвача на приказки

Автори на детска литература ще направят предколеден рейд в пловдивски училища идната седмица. На 16 декември ще се съберат на щанда на Разказвача на приказки на коледен базар „Капана“, а част от приходите от продажбите на книгите им ще отидат за книжки за болни деца.  

Маратонът стартира на 12 декември от СУ „Св. Седмочисленици“  и ще премине още през училищата СУ „Черноризец Храбър“, ОУ „Д-р Петър Берон“, СУ  „Пейо Яворов“, ОУ „Драган Манчов“. Лени Рафаилова  ще представи пред първолачета „Джобче със снежинки“,  „Кой по Коледа тъгува“ ще срещне второкласниците с писателката Теа Янева. При третокласниците ще влезе авторката на „Така започна всичко“ - Мариана Кръстева. Четвъртокласниците пък ще си поговорят с Божидара Ангелова за „Здравей, Книгария“. С „Да пробудиш драконче“ Николай Телалов ще гостува на петокласници. Неговата книга в стил етнофентъзи е на второ място в класацията за детско произведение на десетилетието.

Предколедното гостуване в пловдивските училища е част от Националната инициатива за насърчаване на четенето „Разказвачът на приказки“, която стартира преди 7 години.

Петимата автори ще са на щанда и в първия ден от коледния базар „Капана“ в пространството срещу Централна поща ​- на 16 декември. Чак до 26 декември там ще се предлагат съвременна детска литература и Кутиите на Разказвача на приказки. Във всяка от тях има книжка, чаша и тематични подаръци, които авторите са подбрали. На няколко пъти ще гостува и Мария Цикалова с  книгата "Рали и малкият голям герой". Тя е за недоносените деца-големи герои и едно семейство.

От продажбите на кутиите 20% отиват за кампанията „Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо“. Със средствата ще бъдат купени книги за библиотеки в педиатрични клиники в болниците в 38 града и коледни подаръци на деца, които ще посрещнат празниците там. В Пловдив това са общо 10 отделения  - в УМБАЛ „Св. Георги“, МБАЛ „Св. Мина“ и УМБАЛ „Пълмед“. Всеки има възможност и да купи книга, но да не я отнесе със себе си у дома, а да я остави на организаторите, които да я добавят към коледните дарове. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?