46

Десетокласниците от Пловдивско - четвърти по български, №12 по математика

Над 70% са без точки от задачите със свободен отговор по математика, по български език 2/3 не могат да дадат два примера за отчуждението между хората в града

Десетокласниците от Пловдивска област са постигнали среден успех 43, 87 точки на националното външно оценяване по български език и литература. Това означава четвърта позиция в националната класация, след София-град, Смолян и Варна. Водачът е с 52,29.

По математика резултатът на пловдивските десетокласници праща областта извън челната десетка - N12. Средният успех е 30,08 точки. Изненадващо първата позиция е за Кърджали с 42,21. След това се нареждат обичайните първенци - Смолян, София-град, Варна. По-високо от пловдивското средно постижение имат още Ямбол, Благоевград, Пазарджик, Бургас, Русе, Търговище, Габрово.

Според анализа на МОН десетокласниците подобряват резултатите си по математика в сравнение с миналата година. На националното външно оценяване през този месец те имат средно 32,28 точки от максимум 100, а през 2021 г. резултатът беше 27,68 точки от 100. В това изчисление не се включват допълнителните 4 точки, които някои ученици получават заради липсващите скоби в част от помощните формули за изпита. 

На изпита по математика десетокласниците работиха по 17 задачи, от които 15 с избираем отговор и 2 - със свободен. Проверяваха се не само разбирането и прилагането на основни понятия, свойства и теореми, но и уменията за извличане на информация от текст, графика, таблица. 

Повече от половината ученици нямат проблеми да извършват действия и да сравняват реални числа, както и да прилагат аритметична прогресия. Над 2/3 обаче се затрудняват да определят линейна функция по графика, да съставят модел на израз чрез извличане на информация от текст и да намират обем на тяло. Само около 37% от учениците умеят да решават задачи за произволен триъгълник, прилагайки косинусова теорема, едва 35% знаят метричните зависимости в правоъгълен триъгълник.

Без присъдени точки на някоя от двете задачи с разширен свободен отговор са над 70%. 

Средните резултати на националното външно оценяване по български език и литература – 43,16 точки от 100, са близки до миналогодишните 45 от 100. 

В изпита по български език и литература бяха включени 23 задачи. Четиринадесет от тях бяха с избираем отговор и 8 - със свободен. Една изискваше да се създаде текст. Значителният брой задачи със свободен отговор проверяваха уменията не само за търсене и намиране на информация, но и за обобщаване и тълкуване на отделни елементи в текстовете, както и за осмисляне и оценяване на сравнително кратки текстове. 

Като цяло десетокласниците се справят успешно със задачите с избираем отговор, но имат проблеми с тези със свободен отговор. Почти 2/3 от младежите се затрудняват да определят и запишат със свои думи два примера за отчуждението между хората в града, а 30% - да формулират собствена теза по темата „Човекът и общуването“. На над 20 000 ученици не е присъдена нито една точка на задачата за създаване на резюме на откъс от художествена творба.

Както и през предходната година, няма десетокласници с максимален брой точки и по двата предмета. Двадесет и един от тях обаче имат 0 точки и на двата изпита. 

По български език и литература с 0 точки са 75 ученици (през 2021 г. те са били 96). Никой няма 100 точки. 

Над 14 пъти повече са пълните отличници по математика през тази в сравнение с миналата година. Сега 100 точки имат 412 срещу 29 през 2021 г. В това сравнение не е отчетена компенсацията от допълнителни 4 точки на някои ученици заради липсващите скоби в помощните формули. С 0 точки по математика са 328 ученици.

По традиция сред регионите с най-висок среден резултат са София-град, Смолян и Варна. По математика първенец обаче е област Кърджали. Леки размествания се наблюдават при регионите с най-малък среден брой точки, като Разград е излязъл от последната тройка и по двата предмета. По-назад се е придвижила област Монтана.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?