3906

Десетокласници помагат на 6-годишния Алекс

10. Б клас увлича още съмишленици за каузата

Десетокласници от ПГО "Ана Май" започват поредица от акции, с които да помогнат на Алекс. 6-годишното момче живее в блока на една от ученичките и страда от рядко заболяване. А целият 10. Б клас вече е сформирал инициативен комитет и се опитва да увлече в каузата още съмишленици от училището и извън него. 

Оствяме децата сами да решат точно какви дейности да организират, каза директорката на професионалната гимназия Емилия Петаларева. Вече е имало първа среща, на която постъпили различни предложения - учениците да изработят книгоразделители и тениски с лика на момчето, да организират коледен базар, да поставят кутии за дарения. Вероятно ще има и благотворителна акция на обществено място в града, в която със своите умения да се включат бъдещите козметици и фризьори. Все още конкретните стъпки се уточняват заедно с родителите. Първата ще е да срещнем учениците с Алекс, който да дойде в училище със семейството си, каза Емилия Петаларева.

Момчето е родено с рядко заболяване блефарофимоза - болест, която се изразява в стеснение на клепачните цепки. Впоследствие е установена и миопия. В продължение на най-веселите и безгрижни години на Алекс диоптърът му се увеличава до 15 и е възможно състоянието му още да се влоши.

Семейството дълго проследявало състоянието му и събирало различни оферти, включително допитвайки се до родители, които вече са минали по този път.

Силно вярваме, че ще отворите големите си сърца и ще помогнем на Алекс, обърна се към ученици и партньори директорката на ПГО "Ана Май" Емилия Петаларева.

Той е будно и весело дете. Докторите прогнозират след първата операция успеваемостта да е 80%. След нея той ще види без затруднения любимото си семейство, най-желаната играчка, ще може да тича и да се катери, да общува с приятелите си без притеснения.  Предстои да бъде първокласник, с наша помощ ще се учи да пише и чете по-лесно, казват от училището.

Сумата, която струва лечението в турска болница, е непосилна за семейството. Затова учениците призовават за обща съпричастност и подкрепа, с която нужните средства да бъдат набавени.  За операцията са необходими 16 870 евро, като това не включва останалите разходи за придружител, престой и следоперативни дейности.

ПГО "Ана Май" вече е имала успех в подобни инициативи. Миналата година коледната акция бе за бебето Бела. Преди 5 години помогнахме на Марая, която е с чернодробна трансплантация, разказа Петаларева. Момиченцето било само на 3 месеца, когато с родителите си гостувало в учебното заведение. Съпричастността тогава достигнала такива размери, че пенсионери чакали да вземат месечните си пари и носели в гимназията, каквото могат да заделят. От училището днес продължават да следят как расте Марая и вярват, че ще могат да помогнат и на Алекс. 

Всеки, който иска да се включи, може да се обърне към ръководството на учебното заведение. 

Средства се набират и по дарителска сметка: 

BG72BPBI79244065362501 с титуляр Екатерина Илкова Димитрова

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?