Следвайте ни

Десет училища за родители ще се проведат в Хасково

България е с най-голям дял ромско население в Европейския съюз - 9,94%

viber icon

Десет училища за родители с ромски семейства ще проведат от хасковското сдружение „Шанс и закрила“.

Целта е позитивно родителство и усвояване на умения за подкрепа на образованието на децата. Предвидени са и 10 фамилни групови конференции с цел въвличане на ромските жени в процеса на решаване на образователни проблеми на децата и подобряване на комуникацията им с представителите на училището. Ще се работи и с 50 представители на ромската общност – консултиране, срещи, дискусии за повишаване на тяхното разбиране за ролята на образованието за развитието на детето. Проявите са по проект за овластяване на ромски жени за подкрепа на образованието на децата.

Сдружението има доста положителни резултати в работата си с малцинствените групи през годините. Груповата работа с роднините и близките на най-буйното дете в класа, в едно от предимно ромските училища, е довела до положителна промяна в малчугана. Някогашният побойник на класа сега събирал средства за закупуване на тетрадки и химикали на по-бедните си съученици. Той дори им раздавал в началото на учебния ден тетрадките, а в края му ги събирал и слагал в специално шкафче, за да не ги загубят по пътя или в къщи съучениците му.

Образованието е ключово за ромската интеграция, отчетоха от хасковското сдружение. По последни данни България е с най-голям дял ромско население в Европейския съюз. В ЕС процентът е 1.18, а в България – 9.94%. 10.7% от ромските момчета и 20.1% от момичетата не са записани в училище. 90% от ромите в България имат по-ниско от средно образование. Според изследване на малцинствата в ЕС ромските деца изостават от своите връстници по всички образователни показатели.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?