46
Следвайте ни

Ден отсрочка за връщането в клас в професионални и профилирани гимназии

Малко над 23 000 родители на ученици от 5. до 12. клас в Пловдивско дадоха съгласие за тестване

viber icon

Директори на професионални и профилирани гимназии в Пловдивсска област поискаха отсрочка – да стартират връщането на големите ученици от вторник, вместо от понеделник.

Както "Марица" съобщи, от 6 декември и учениците от 5. до 12. клас могат да учат присъствено, ако се тестват веднъж седмично за ковид и има съгласие на 50% от родителите в паралелката за това.

"Дадохме възможност за отсрочка, защото учебните заведения, които я поискаха,  нямат деца от начален етап и до момента не са провеждали тестване. Нуждаят се от повече време да направят организация, да разучат тестовете и да потърсят доброволци сред родителите", обясни началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова. Затова в част от тези училища връщането на всички ученици с еднократно тестване всяка седмица ще стартира от вторник. Те в момента са в ротация, така че само половината от учениците им ще изкарат още един ден онлайн.

Няма да се провежда тестване в общините Калояново, Кричим, Куклен и Първомай - защото те са в зоната със заболеваемост под 250 на 100 000, където всички са в училище, без да се изследват за ковид.

Задължително в понеделник трябва да е стартът в Асеновград и община "Марица", понеже там пък изтича срокът на ротацията.

Има тестове за едно изследване

Осигурено е нужното количество тестове за изследването идната седмица  за учениците от цялата Пловдивска област. От доставените преди тестове за децата от 1. до 4. клас има останали 42 000. Днес РУО получи още 19 200, който са разпределени по координационните центрове в общините и шестте района на Пловдив. Оттам ще се пращат до училищата от съответния район дори и в събота и неделя - там, където тестването стартира в понеделник и доставката не е била направена днес.

Тестовете са от същия вид като предишните – слюнчести, уточни Антоанета Кръстанова. Така отпада  едно от големите притеснения на родителите дали ще са щадящи със слюнка, след като заради проблема с доставките се спрягаше и вариант за неинвазивни назални, които учениците да си правят сами, като взимат секрет от началото на носа.

23 000 родители каза "да" за тест на ученици от 5. до 12. клас

До днес на обяд семействата на учениците от 5. до 12. клас от Пловдивска област трябваше да подадат декларация за съгласие, ако приемат детето им да се върне в клас с тестване. Това са сторили родителите на малко над 23 000 ученци, казаха от РУО. Децата от 1. до 4. клас, които учат присъствено с тест, са 16 023. Така се очаква идната седмица в училище да са над 39 000 ученици в Пловдивско. В колко паралелки реално е достигнат дял 50% ще е ясно в понеделник.

Снимка: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Родител

Родител

04.12.2021 | 08:35

В руската не искат да ги тестват, Глупаци!

Отговори
1 1
ТЪПОТИЯТА СРЕЩНАЛА ПРОСТОТИЯТА, СГОДИЛИ СЕ И РОДИЛИ ХАОСА

ТЪПОТИЯТА СРЕЩНАЛА ПРОСТОТИЯТА, СГОДИЛИ СЕ И РОДИЛИ ХАОСА

03.12.2021 | 16:35

СПРАВКА - ИСТОРИЯТА

Отговори
7 0
ТЪПОТИЯТА СРЕЩНАЛА ПРОСТОТИЯТА, СГОДИЛИ СЕ И РОДИЛИ ХАОСА

ТЪПОТИЯТА СРЕЩНАЛА ПРОСТОТИЯТА, СГОДИЛИ СЕ И РОДИЛИ ХАОСА

03.12.2021 | 16:36

ТИЯ ТАМ ЗНАЯТ ЛИ ТАБЛИЦАТА ЗА УМНОЖЕНИЕ - СТРЯСКАЩО Е КОИ СА КАЗАЛИ - ЗА

Отговори
1 0
Ние от Антона, Механото, Строителния и  Автото

Ние от Антона, Механото, Строителния и Автото

03.12.2021 | 15:39

сме ЗА

Отговори
3 1
Родител

Родител

03.12.2021 | 16:13

Строителния няма нищо общо с трите бардака. Нивото е несравнимо по-високо. Броят на учениците там е колкото трите други заедно. Ако имаш предвид СПТУ-то Пеньо Пенев, то той се вля в автото наскоро и вече го няма като отделно училище.

Отговори
6 0
кдд55

кдд55

03.12.2021 | 15:35

Какво се случва, ако няма 50% желаещи? Какво се случва с останалите 50% от даден клас, ако не желаят да учат присъствено дори и при наличието на сертификат? Благодарим за хаоса, който двама министри създадоха в рамките на 24 часа. Децата ни е знаят как, какво, кога и защо.

Отговори
9 0
Родител

Родител

03.12.2021 | 16:11

Остават онлайн. Обаче вече почти никъде няма паралеки с повече от 50 процента несъгласни родители. Не мога да си представя, че в клас в горен курс повече от половината родители ще са против.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?