Следвайте ни

Дежурни детски градини и ясли за децата на медиците от понеделник

Община Пловдив открива гореща линия, на която педагози могат да заявят готовността си да работят, а хора от първа линия - нуждата да пратят децата си

viber icon

От понеделник, когато затварят детски градини и ясли, Пловдив ще има дежурни групи за децата на медиците, които са на първа линия. Няколко директори са готови да поемат организацията, ако се наложи – дори с нощни дежурства на детските заведения.

Шефката на ДГ „Щасливо детство“ Евгения Попиванова е една от доброволките да осигури такава грижа. Нужна е не само за медиците, а и за полицаите и други професии на първа линия, смята тя.

Познава ситуацията и от другата страна, защото дъщеря й е акушер-гинеколог в УМБАЛ „Св. Георги“ и има малко дете. Снощи например беше нощна смяна, а таткото тази сутрин се върна от Германия, откъдето като ядрен физик снабдява с техника ковид отделението на болница „Пълмед“, разказа Попиванова. Ако няма баби и други роднини, семейство в такова положение не може да се справи, казва директорката.

Сред децата в ДГ „Щастливо детство“, които остават у дома от понеделник, има и от семейства на полицаи – майката е в 5. РУП, бащата – в Шесто.

Попиванова обясни, че в детското заведение има условия – помещенията на всяка група са оборудвани с бактерицидни лампи, като и общите части в сградата. Отделно се спазват всички изисквания за дезинфекция, проветряване, носене на лични предпазни средства. Хладилниците също са пълни, добави Попиванова.

Капацитетът на градината е 4 групи плюс 2 яслени – може да поеме около 130-140 деца.

Има готовност от страна и на други детски градини, каза зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Той увери, че няколко дежурни групи в градини близо до болниците ще заработят още в понеделник.

В общинския отдел „Образование“ отваря гореща линия. На нея персонал може да заяви готовността си да помага в дежурните звена.

Могат да се обаждат и лекари, медсестри, санитари и други медицински специалисти, които са на първа линия и нямат вариант за децата при затворени заведения за малчуганите. Родителите ще трябва да представят служебна бележка, че поне един от тях работи в болнично заведение на територията на града. 

Доплънително ще направим и анкета в пловдивските болници, за да получим информация и оттам за техни кадри, които имат  нужда от такава подкрепа, добави Стефан Стоянов. Желаещите да използват тази възможност е необходимо да предоставят информация на директорите на болнични заведения или на имейл [email protected] (тел.: 032/635-357) в отдел „Образование и бизнес развитие“ на Община Пловдив, която да съдържа имена на родителя, длъжност в болничното заведение, имена и възрастова група на детето, както и детска градина, която посещава в момента.

Днес Общинският кризисен щаб праща искане до МЗ да позволи да работят дежурните градини, тъй като заповедта на здравния министър от снощи забранява това до 21 декември.

Засега намерението е дежурните групи да обгрижват хлапетата с работното време на детските градини – от 7 до 19 ч. Само едно от заявилите учебни заведения има възможност да осигури пренощуване. Това би било свързано с допълнителен стрес за децата, ако не спят у дома, и вероятно няма да възникне като потребност. Но сме готови да отговорим и на нея при нужда, добави Стоянов.

Освен Община Пловдив, дежурни детски заведения за хлапетата на хора от първа линия предвиждат и в София и Бургас.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Николай

Николай

27.11.2020 | 09:29

А как мислите , че ще се обучи едно дете в първи клас от разстояние? Защо никой не говори за тях?Какво се случва?

Отговори
1 0
Като тате мама дедо баба язе мислим

Като тате мама дедо баба язе мислим

26.11.2020 | 13:42

Направо детските градини ги направете за деца на активни борци от ГЕРП НДСВ ВМРО ВОЛЯ АТАКАде БКП БСП за да може родителите им да могат да бъдат със свободни ръце и да крадат на воля А може да ги направите и с лихвочисла като за апартамент и лека кола както едно време се взимаше То друго в главите си гранитни не може да измислите Знам

Отговори
1 1
Шшшшттттт

Шшшшттттт

26.11.2020 | 11:44

Тихо,идват избори.

Отговори
2 2
Втора линия

Втора линия

26.11.2020 | 11:12

Като гледам,пак за някой има,за друг няма. Целият държавен апарат е първа линия. Така вирус не се спира. Защо въобще се затваря държавата?

Отговори
5 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?