Следвайте ни

Децата в "Наталия" учат с интерактивни дъски

Градината в район Източен с класна стая на бъдещето

viber icon

Малките математици от Детска градина „Наталия” броят, смятат и чертаят с интерактивна дъска. Кътът за игра в Подготвителна група „ Б” е превърнат в модерна класна стая на бъдещето, а пред килима за танци ежедневно се случва нещо като Sci-Fi филм. Просто децата се учат да изчисляват от 1 до 10 с помощта на сензорен екран, модерна показалка, компютър и мултимедиен проектор. Рисуват чисто, местят фигури в реално време, запаметяват корекции, избират инструменти от менюто. Чевръсто манипулират с рисуваните феи, принцове и магьосници, местят, чертаят, отварят и затварят линии с показалката като с компютърна мишка, или просто с пръстче. И достигат до принцеса Щастливка. Звучи фантастично, но е факт.

Възможностите на новите технологии в образованието вече са превърнати в реалност. ЦДГ „Наталия”  прилага този съвременен метод на обучение като пилотен проект в район Източен с идеята да стане неизменна част от обучението още в детска възраст, казва Стефка Ташева, главен експерт Образование”. Исках много да поощрим старта на интерактивната дъска като съвременно пособие и се радвам, че първи го внедриха най-младите учители – Мариета Трифонова и Сабина Стамболийска, които отскоро работят в една базовата ни градина. Тази гора от детски ръце, които непрекъснато изявяваха желание да излязат пред дъската и да работят по задачата,  е най-доброто доказателство за стимулиране на волевото усилие за учене.

Резултатът е на лице – видимо се увеличава интересът на децата към изучавания материал, те участват активно в самия обучителен процес, казва директорът на ЦДГ "Наталия" Екатерина Загорска. Тя щедро споделя опита на нейния екип в използването на тази специализирана визуализирана система и популяризира ползата от усилието да се замени престарялото рязане и лепене на хартийки върху картон с интерактивна бяла дъска. Защото интерактивната дъска се оказа удобен инструмент за по-добро учене, преподаване и онагледяване.

Този вид иновативно обучение помага за по-активното усвояване на преподавания материал. Не е за пренебрегване и фактът, че инвестицията е дългосрочна, коментира Ташева. Има база с готови примерни уроци, но и възможност за програмиране на авторски разработки на учителите, допълва тя. В днешния открит урок видяхме именно авторски разработен материал, свързан с релации на множества и  задачи с геометрични фигури. И всичко това под формата на игра – децата помогнаха на Щастливка да излезе от омагьосаната гора и заедно с нея се веселиха от сърце.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Таня Христова

Таня Христова

26.05.2014 | 15:24

Браво Кате! Поздравления за всички,които са допринесли за това!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?