71

Децата над купите с бораци: Най-трудно е да не отвърнеш на лошото ВИДЕО/СНИМКИ

Учениците от СУ "Св. Константин-Кирил Философ" боядисаха яйцата на Велики четвъртък, подариха на домове за деца с увреждания и възрастни хора

Бог е добър и помага на всички. Това знае Атанас Йосифов от 2. Б клас в пловдивското СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ – от своя православен буквар. В него пише и още много хубави неща.

Но момчето истински повярвало в тях, когато веднъж го повалила тежка настинка. „Пих едни лекарства, но пак ми беше лошо. Преди да легна, се помолих“, разказва Наско. На заранта се почувствал по-добре.

Случвало се е и да сгреши – тогава пък е искал прошка в молитва. Но каква е била белята е тайна.

По това, че му олеква и се чувства по-силен и спокоен, разбира, че всяка негова искрена дума е била чута.

Днес Наско разказа на връстниците си защо на Велики четвъртък се боядисват яйцата и по каква причина боята е червена.

Малко преди голямото междучасие настъпи суетня в двора на училището. На дъската в класната стая на открито бе окачена осветена икона на Св. Богородица, а отдолу – кандило, в което обаче този път да бъде поставено първото червено бораче.

На четирите дървени маси учителките подредиха  кошници и панери с великденска трева. Издигна се пара над купи с червена боя, току-що залята с гореща вода.

Момичетата от 3. Б заеха местата си с венчета на главите, нетърпеливи да грабнат лъжиците. На масите седнаха децата, които участват в групи по религия. Всички останали ученици от начален етап също се присъединиха, за да съпреживеят и те ритуала и да научат за духовния му смисъл.

След като Иисус Христос възкръснал, неговите последователи продължили да разпространяват учението му, заразказва им със свои думи Наско. Една от тях била и Мария Магдалена. Тя искала да иде при император Тиберий, но там се ходело с дарове. Пък жената имала само едно кокоше яйце. Подала му го с думите „Христос Возкресе!“, а той й се присмял: „Как от мъртъв човек може да стане жив!? Все едно това яйце да стане в този миг червено…“. То обаче станало и тогава Тиберий на свой ред възкликнал: „Воистина Возкресе!“. Затова и на Великден в неделя всички ще се поздравим с тези думи, обясни второкласникът.

Връстничката му от 2. Е клас Венета Дедева е сигурна, че Бог прави добри неща и много обича децата. Значи и мен също, а това ме прави щастлива, казва тя. В часовете по православие със съучениците й вече са изучавали някои от Божите заповеди: не кради, не лъжи, почитай родителите си, да нямаш други богове.

Последното обаче не важи за интернет.

А на Венета най-трудно от всичко й е да бъде смирена – когато някой я засегне, да не отвърне и тя с обида, а да му покаже, че може и с добро.

„Дърветата кимат с бели калпаци, вкъщи ухае на козунаци…“, екна в двора песента на 2. А клас. И след още една и няколко стихчета всички деца се обърнаха на изток. Целият квартал се вслуша в молитвата „Отче наш“ на стотици гласчета, която се ширна по съседните улички, погали покривите, повдигна червените глави на лалетата в лехите.

Чак след като всеки изписа върху себе си кръста със събрани пръстчета, учителката по религия Красимира Брайкова боядиса първото червено яйце на училището и го постави под иконата на Св. Богородица. След нея всяка класна обагри в червено първото яйце на своята паралелка – Десислава Кръстева – на 3. Б, Кръстанка Стоянова – на 3. А, Красимира Йорданова – на 1. Б, Вероника Милева – на 2. Е…

Евелин е боядисвала яйца и с баба си Соня, с нея понякога ходи и на църква – да запалят свещ за здравето на всички у дома. Мария от 1. Б пък направила дори 3D проект с фигурите на Христос, Богородица и други библейски персонажи. Когато майка й се разболяла, голещо се помолила да оздравее.

В групите по православие децата стават различни, учат се на добродетели, стават по-задружни, разказва Вероника Милева, която сега завършва квалификацията си за учител по религия. Миналата година в нейния клас имало трудни ситуации – някой да прояви агресия към друг, а той да отвърне. Сега децата се въздържат и даже казват: „Аз ще ти покажа, че може и с добро, за да не постъпваш и ти така“.

Част от яйцата, който боядисаха на Велики четвъртък, учениците от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ ще дарят на Дом за деца с увреждания и Дом за възрастни хора. Родителите добавили и козунаци, заедно ще ги отнесат.

Най-много искаме да възпитаме истинсите ценности у децата, да се тачат и в семействата, казва Красимира Брайкова. Понякога разговорите й с второкласниците тръгват от православното букварче, пък завиват в неочаквана посока  в размислите на децата. Веднъж учителката споделила притеснението си с отец Еленко, че може да не ги учи съвсем канонично. А той се усмихнал: „Ти въведи Бог в душата на децата, пък канона остави на нас, свещениците“.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?