Следвайте ни

Децата до 7. клас в 15 училища минават онлайн ВИДЕО

viber icon

В 15 учебни заведения и учениците от 1. до 7. клас преминават към обучение от разстояние в електронна среда, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Той е дал разрешение за това по искане на директорите, като е удовлетворил всички постъпили до момента молби. Училищата са предимно в София, има 3 в Търговище, както и в Габрово, Разград, Ново Паничарово.  Сред тези учебни заведения е и едно частно школо, където онлайн ще учат всички деца, дори първолаците.

Отделно в електронна среда от разстояние за две седмици учат всички гимназисти в страната – една от мерките в заповедта на здравния министър, които влизат в сила от днес.

Министър Вълчев призова да не се възвеличава електронното обучение, защото то води до дефицити, трупа психическа умора и вреди на социализацията.

Той изрази категорично позицията си в

две опорни точки – училищата да не се затварят първи, и решенията за това да се взимат локално.

Заявил го е и пред здравния министър. Но ситуацията се усложнява, моите аргументи стават все по-леки и по-малко валидни, призна Вълчев.

В момента с преминаването към онлайн обучение на гимназистите са „затворени“ 38% от системата. Ако може да са 18, ще е по-добре, смята министърът. И отново призова, ако не последни, учебните заведения поне да не са първите затворени.

Той насочи вниманието и към подхода на Германия и Франция от вчера – там затвориха заведения и обществени места, има и вечерен час, но училищата работят. 

У нас частните училища са само 1%, няма икономически интерес. Но рискуваме дългосрочните загуби да са по-големи от икономическите, ако затворим училищата,

предупреди Вълчев.

По въпроса дали учебните заведения са епидемична среда, посочи, че процентът на заболелите сред учителите е приблизително като в другите сфери, а за учениците – 7-8 пъти по-нисък.

Училищата обаче остават среда на многочасово и многочислено  взаимодействие. Но такива са индустриите. Въпрос на приоритети е кое ни е по-важно,

каза Вълчев.

Засега той е против разширяване на обхвата ученици, за които се предприема превключване. Защото при гимназистите електронното обучение е най-ефективно, а смесването при присъствено – най-голямо. В същото време в начален курс ученето онлайн  изисква присъствие на родител,  а и вече се знае, че е неефективно. Вълчев обаче увери, че

ще се съобразява с решенията на здравните власти, защото срещу неговите аргументи стоят човешки животи.

 МОН следи решенията, които се взимат в 16 държави – в Европа, Русия и Израел. В три системите са затворени, в 5 са взети централни решения, но повечето са избрали локалния подход като нас.

На този етап превключването в онлайн режим в нашата система става при 20% болни в паралелка, при 15% - за цялото училище, както и по предложение на директорите. Упреците, че това им прехвърля отговорността, министърът парира, посочвайки, че това е само възможност. Те обаче най-рано виждат тенденцията. Така станало в Търговище, където имало ръст на молби за електронно обучение и молби за отпуск. В момента най-много училища, преминали критичните прагове, има в София. Ситуацията обаче се променя много бързо, както и психическите нагласи, особено при регистриране на нови случаи или смърт.

Министърът изрази съболезнования за загубата на 4-ма педагози. Призова да се окаже помощ на лекарите да се справят. „По линия на възпитание и развитие на култура за носене на маска, дистанция и дезинфекция ще постигнем повече, отколкото със затваряне“, увери Вълчев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

11111

11111

29.10.2020 | 16:50

Затваряйте ги всичките и да мирясате най-накрая.Това ви е целта отдавна.Не оставихте децата на мира.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?