Следвайте ни

Деца пред школото в Шекера: Кога ще отвори пак?

Училища с ученици от малцинствата правят сега преговори и упражнения, активното учене се отлага и ще продължи и през юни

viber icon

Училища с деца от малцинствата в Пловдив и областта прекроиха графиците – докато учебните заведения са затворени, занимават учениците с упражнения и проектни дейности. А задължителното учене и новите уроци са отложени, като ще продължат и през месец юни.

Както „Марица“ писа, МОН даде възможност за такава рокада и за удължаване на учебната година: с три седмици за 1.-3. клас – до 23 юни,  и с две седмици за 4.-6. клас – до 30 юни. Препоръката е разместването да се направи там, където обхващането в обучение от разстояние в електронна среда е най-трудно или учебният процес  по този начин не е ефективен. 

Пловдивското ОУ „Панайот Волов“ е сред училищата, които са се възползвали от новата възможност за повече гъвкавост и в момента задължителното обучение в електронна среда от разстояние се провежда само за седмокласниците.  Децата от 1. до 3. клас са в режим проектни дейности от първия ден на затварянето на училищата на 30 ноември до края на тази седмица, а 4.-6. клас – от 7 декември.

Преценихме като най-подходяща форма да се направи един работен лист с въпроси по всички предмети, обясни директорът Михаил Крантов. Такива са разработени за всеки ден от седмицата. Идеята е чрез тях децата да поддържат знанията си и да упражняват взетия материал преди затварянето на училищата.

Половината от учениците в начален етап ги получават в електронна форма, защото имат устройства. В прогимназията с техника разполагат 75 на сто. За останалите пункт за раздаване на работните листове на хартия е домът на медиатора на школото  - Шабан Гебов. Г-н Шабан, както го знаят в Шекер махала, е без работно време. Не връща никого и в събота, и в неделя, независимо дали е заради ученика у дома или някой има нужда от помощ  в контакта със социалните служби или полицията.

Заслугата му е огромна да получаваме обратно 80% от работните листове, защото познава до едно децата и техните семейства, казва Михаил Крантов.

В момента в школото е само той и училищният психолог. Постоянно обаче хлапета идват под прозорците да питат няма ли да отварят вече. Тук е топло, има вода и храна, децата са прибрани, вместо да са на улицата, обяснява си този ентусиазъм школският шеф.

Отглагайки задължителните занятия и взимането на нов материал, Крантов се надява да има по-голям шанс това да стане присъствено. През юни можем да учим дори и на двора – ще изнесем столове, ще намерим сянка и ще сложим дъска, ако все още се налага да не събираме дълго време децата на закрито заради противоепидемичните мерки, добавя директорът.

Осигурил е лаптопи на всички учители, които нямат техника, а на четирима – и интернет, за да работят от къщи, докато това се налага заради мерките в държавата.

Поради разместването на седмиците с проектни дейности и задължителните учебни занятия, в ОУ „Панайот Волов“ ще има и промени в края на първия учебен срок. За 1.-3. клас вторият ще почне на  25 февруари, а за 4.-6. клас – на 18 февруари. Много по-трудно организационно ще е и приключването на учебната година. След 15 юни всяка седмица ще имаме завършващи ученици от различни класове, казва Крантов.

Частичният локдаун не е спрял работата и в четирите подготвителни групи с 5- и 6-годишни деца в ОУ „Панайот Волов“. С тях се работи в режим на обучение от разстояние в електронна среда по проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, който предвижда допълнителни занимания по български език, за да са готови хлапетата да тръгнат на училище.

Към проектни дейности сега и активно учене до по-късно през юни са се ориентирали и други училища. Сред пловдивските са СУ „Найден Геров“, ОУ „Йордан Йовков“, НУ „Кирил Нектариев“. И учебни заведения в областта с повече деца от малцинствата са приложили новия модел. В момента с проектни дейности и упражнения са ангажирани децата в Болярци, Чешнегирово, Белозем, Бяла река, Триводици, Съединение, Паничери, ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски и др. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?