46
Следвайте ни

Деца подариха 570 любими книги на връстници СНИМКИ

Награди пътуват по пощата към отличените в националния литературен конкурс "Приказки от мен за теб"

viber icon

570 книги потеглят към училищни библиотеки и детски градини в Пловдив. Събраха ги децата в инициативата „Подари любима книга, създай вълшебно коледно  преживяване“. Тя бе обявена от Центъра за подкрепа на личностното развитие-ОДК-Пловдив в навечерието на коледните празници, за да бъдат те споделени между децата - чрез вълшебните мигове и приключения на пътешествието между страниците на  добрата детска книга. 

Само за 4 дни инициативата събра стотици томчета с приказки, детски романи, енциклопедии. 

Всеки от малките благодетели от школите на Центъра за подкрепа на личностното развитие получи  благодарствен адрес от екипа.

"Благодарим ви, че подкрепихте инициативата - казват организаторите. - Похвално е решението ви да подарите ваша любима книга на непознато малко създание. С това вие давате възможност на други деца да откриват нови светове, да се докоснат до знанието, да се поучат, да изпитат чувства и емоции, които вие сте преживели, четейки книгата. 

 

Няма по-хубаво от това да зарадваш някого, да поставиш началото на едно приятелство, да положиш основите на моста, който те свързва с друг. Вашето участие в инициативата е един хубав момент в живота ви, урок за доброта и пример за вдъхновение."

Инициаторите изразяват своята признателност и към родителите: "Вярваме, че добрата постъпка на децата Ви е вдъхновена от Вашия пример и силна подкрепа. Когато си мислим какви искаме да бъдат децaта ни, когато пораснат, със сигурност си пожелаваме да бъд​ат добри хора. Трябва да сте спокойни и удовлетворени, защото Вашите деца показаха, че са добри хора. Високо ценим подкрепата и отношението Ви към инициативата и вярваме, че всички заедно сме по-силни и по-успешни в името на доброто". 

Авторите на 76 приказки пък подариха своите истории на малките читатели в първия национален литературен конкурс "Приказки от мен за теб". Десетте отличени са на сайта на Центъра за подкрепа на личностното развитие-ОДК-Пловдив. Публикува ги и в. "Марица" - с илюстрации на децата от Школата по изобразително изкуство с ръководител Николай Балдев.  

Тъй като заради мерките срещу пандемията бе отменена церемонията по награждаване на Празник на приказките, наградите на участниците от цялата страна вече са изпратени по пощата. Отличените автори от Пловдив могат да си ги получат след новогодишните празници в ЦПЛР-ОДК-Пловдив. 

 

Светулкова приказка

Това е приказката на 9-годишната Лорин Йълдъръм и нейната майка.

Тя е от приказките, които не могат да бъдат измислени - нито от майките, нито от дъщерите, нито пък от тях заедно.

Защото е от приказките, които им се случват наистина.

Илюстрация на Лорин Йълдъръм, 9 г. , Школа по изобразително изкуство към ЦПЛР-ОДК

 

Имало едно време… Даже имало две времена  - преди да се роди госпожица Светулка и след това.

Името съвсем й прилягало, защото била светлинката в своя дом. Но дълбоко в себе си госпожица Светулка била убедена, че са й го избрали погрешно. Родила се в една ранна лятна утрин -  затова повече би й подхождало госпожица Слънчева. Но с родителите трудно се спори, дори когато грешат.

Всяка сутрин госпожица Светулка си запалвала фенерчето и се отправяла към Началното училище по светулкология, фенерология и слънцелогия. Но преди да отлети, не пропускала да пожелае добро утро на госпожа Хортензия.

Някой път духал попътен палачинков вятър, когато някоя майка приготвяла палачинки на децата си и ароматът се носел из въздуха. Ако пък предната вечер им е правила пюре, в небето имало картофени облаци от парата от тенджерата, даже прехвърчал картофен дъждец.

Каквото и да било времето обаче, на входа винаги я чакала добрата леля Цеци. Тя <210> се усмихвала, докато си изтръска крилцата и си обуе пантофките.

Една сутрин госпожица Светулка отворила вратата на класната стая и що да види? Всички се карали:

- Дразниш ме! - крещял един.

- Не искам да си ми приятел! - викал друг.

Госпожица Светулка се стреснала от внезапно предупреждение: „Пази се-е-е-е-е…!“. Но вече било късно. Хвърлен молив уцелил фенерчето <210> и то се счупило. Помръкнала светлинката.

- Защо се карате!? - възкликнала госпожица Светулка. - Не виждате ли, че когато някой е тъжен, престава да свети!?

Така в светулчения клас минавали дните - едни все се препирали, други опитвали да им опазят светлинките.

…Докато настъпили още по-трудни времена - в Светулченото царство дошла лоша болест. Много семейства се разболели. Някои светулки угаснали завинаги.

За да не стигне заразата и до децата, затворили Началното училище по светулкология, фенерология и слънцелогия. Всички си останали вкъщи и в началото били щастливи - имали си малки екранчета, през които си говорели с учителите. Следобед обаче толкова се уморявали и тъй им липсвало да поиграят заедно, че доста си поплаквали, особено над задачите по математика. Даже били на косъм да изпратят писмо до кмета на Светулковия град с искане да забрани изобщо смятането.

Родителите също се трудели вкъщи пред свои екранчета. Като гледала от градинската леха как синкаво потрепват прозорчетата, госпожа Хортензия поклащала угрижено глава. Но съвсем лекичко, за да не й се развали фризурата. Защото си имала правило, че  изпитанията трябва да се посрещат с перфектна розова прическа, дори когато всички са спрели да я забелязват.

- Толкова работят, че вече нямат време да ме възпитават ​- оплакала й се госпожица Светулка.

- Винаги можеш да поиграеш на криеница в моите листа - успокоила я госпожа Хортензия. ​- Докато и другите си върнат радостта.

- Кога ще стане това? - трепнала надежда във фенерчето на госпожица Светулка.

- Когато всички разберат какво богатство е да са здрави и заедно - усмихнала се госпожа Хортензия и си напудрила носа, защото розовата пудра винаги помага, когато не ти е особено розово. ​- Когато осъзнаят колко прекрасно е да са приятели, за да не му угасва на никого фенерчето. Че естествената светулкова светлинка е по-ярка и по-топла от екранчето на всяка машинка. И че родителите също трябва да намират време за игри. За да не спират и те да блещукат.

Лорин Йълдъръм и нейната майка, отличени за авторски тандем от дете и възрастен 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?