1939

Деца пишат молитва за семейството и родината

Деца пишат своята молитва за семейството и родината. Предизвика ги Пловдивската митрополия. За девета поредна година нейният културно-просветен отдел организира конкурс за детско творчество по повод Въведение Богородично - празника, който на 21 ноември се отбелязва като Ден на християнското семейство.

"Националният конкурс за рисунка и литературна творба цели да стимулира творческите заложби и изяви на учениците, да ги накара да вникнат в ролята и важността на семейството да съхранява любовта, да възпитава децата във вяра, благочестие, почит и уважение към родителите", обясняват организаторите.

Надпреварата е за ученици от 1. до 12. клас. Всяка година пристигат стотици рисунки, посветени на празника, а журирането им е в 6 възрастови групи. Докато в тях децата имат пълна свобода, литературното предизвикателство  ги провокира с конкретна тема. Този път учениците от 2. до 7. клас пишат  „Моята молитва за семейството и родината“. За по-големите темата е „Петата Божия заповед - актуална за всички времена: „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята“.

От Митрополията вече са подготвили подаръци за заелите първите три места във всяка от възрастовите групи в категориите. Пандемията прекъсна традицията митрополит Николай да ги събира в църквата "Св. Петка" и да ги благослови, след което отличията да се раздават в Епархийския дом. Тази година планът е първенците да гостуват в Православната телевизия. Там всеки ще може лично да покаже рисунката си и да прочете творбата си, а записите ще бъдат излъчени в детското предаване "Духовни пътеки". Тези, които не са от Пловдив, могат да направят авторско видео, успокои Недка Петрова, ръководител на културно-просветния отдел.

ТВ екипът вече е заснел предаването за Деня на християнското семейство, като е обиколил детски групи по религия от Смолянската околия - в Момчиловци, Райково, Неделино. Предаванията за Никулден и Коледа пък ще бъдат заснети в Пазарджишката духовна околия.

В цялата епархия Пловдивската митрополия е раздала над 3200 учебника. Над 4000 са тази година децата в групите по православие, като им преподават 58 учители.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?