Следвайте ни

Деца от Варна и Попово на гости в Монтесори паралелки

Ще преоткриват релефните форми и свойствата на водата в обмен между 3 иновативни училища

viber icon

Ученици от Попово и Варна ще преоткриват релефните форми и свойствата на водата заедно с връстниците си от Монтесори паралелки в Пловдив. Гостуването в тукашното СУ "Св. св. Кирил и Методий" е в рамките на национална програма „Иновации в действие“, по която иновативните училища споделят добри практики помежду си и с училища, които работят по класическата система. 

На 14 и 15 ноември Монтесори паралелките от нашето СУ „Св. св. Кирил и Методий“ са домакини на варненското ЧОУ „Д-р Мария Монтесори“ и иновативното ОУ „Любен Каравелов“ в Попово. През двата дни учители и ученици ще споделят добри практики, ще обменят идеи, ще изследват релефните форми, свойствата на водата и ще се потопят в математиката. Ще се обсъди и приложимостта на метода на Монтесори.

В СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив от началото на учебната 2018/2019 година в една паралелка пилотно бе въведена  Монтесори педагогиката, а тази есен стартира и още една паралелка първолаци. Променена изцяло е образователната среда - фокусът при преподаването е изместен към свободното придвижване в класната стая и задълбочено изследване на даден проблем. Така ученето се трансформира от преподаване в преживяване. Учениците работят в специално подготвена среда, която да ги подтикне към развитие.

"В началото родителите имат известни съмнения, че свободата, която дава методът, ще затрудни децата, но опитът показа, че ученици, които към настоящия момент имат устойчиво ниво на концентрация и чувство за ред, се справят с предизвикателствата на средата", казва директорката на СУ "Св. св. Кирил и Методий" Таня Николова. При второкласниците се наблюдава голям интерес към природните науки, а в тричасовия урок ученици с постоянно ниво на внимание свободно и задълбочено изследват природните явления и сами допълват и обогатяват природния музей, изграден в училището.

В школския двор е оформено опитно поле, в което ученици и родители експериментират, отглеждат различни култури и споделят удоволствието да берат плодовете на своите грижи.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?