Следвайте ни

Деца от малцинствата учат по 200 нови думи с музика

Училището в Христо Даново с 242 ромчета въвежда подхода, с който става иновативно

viber icon

По 200 нови български думи на година ще усвояват ромчета чрез музиката и интерактивни игри. Това предвижда проект на ОУ „Ген. Карцов”, с което школото в Христо Даново получи от МОН статут на иновативно училище. За всичките 242 деца в учебното заведение българският език не е майчин и това е една от основните бариери пред обучението и приобщаването им.

Тези деца постъпват с ограничен речник, което прави невъзможно усвояването на учебното съдържание и задържането им в клас, обясни директорката Красимира Димитрова. Затова школото ще пробва нов подход. Началната учителка Николина Обрейкова, която е със специалност музика и свири на пиано и цигулка, ще търси път към ромчетата чрез занимателни, ролеви игри и музика. Това ще се случва във факултативните часове под мотото „Нови думички ще зная, като пея и играя”. Тази година починът ще се прилага за второкласниците, на които Обрейкова е класен ръководител.

Работата ще продължи и през следващите години, а дали има ефект, ще се измери, когато хлапетата станат четвъртокласници - по резултатите им на Националното външно оценяване. Заложена е и още една проверка за обратна връзка дали това е правилният път - проследяване на годишните оценки на петокласниците, които повтарят годината.

В школото със 100% деца от малцинствата всеки десети ученик повтаря година. Някои повтарят по два пъти. А има и такива, които изобщо не успяват да продължат над 5. клас, казват от учебното заведение.

Оттам подготвят нова среда за заниманията за разширяване на речниковия състав, в която ще има пиано и диванче за учениците, за да се постигне по-неформална атмосфера.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?