965

Деца от Караджово сурвакат министрите Пенов и Пеканов за Банго Васил

Ромчета от Стамболийски поемат с дряновици и питка с късмети към парламента

Деца от Караджово ще сурвакат министъра на образованието проф. Сашо Пенов и вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов за Василица – празника на Банго Васил, който се чества като ромската Нова година. В Стамболийски пък стягат дряновици за депутатите от парламента.

Утре учениците поемат от родните си места и махали, за да се включат в тазгодишната акция на център „Амалипе“. В нея по традиция деца от малцинствата гостуват в различни институции, като целта е представяне на традициите на общността и да се отправи послание за толерантност. Този път пратеници на 20 училища от цялата страна от мрежата на "Амалипе" "Всеки ученик ще бъде отличник" ще влязат в 27 институции.

От декември се готвим, разказа директорката на ОУ „Васил Левски“ в Караджово Красимира Благоева. И през 2009 г. децата от Караджово бяха в МОН. Сега 13 ученици от прогимназиален етап от групата по фолклор на етносите заедно с ръководителката й Мая Здравкова ще гостуват там. Децата носят армагани – стъклописи и сувенири, които са изработили сами в групата по приложно изкуство заедно с учителката си Наталия Кутенко. Министърът ще получи и календара, който училището всяка година издава. Групата е с деца от всички етноси, които ще са в традиционни носии на българската, турската, ромската общност. Ще разкажат за обичая на Василица, а програмата ще завърши с хоро на единството.

И тази година децата ще носят питка с късмети, които винаги школото нарича с намигване. Днес за първи път то сурвака и в Община Садово. Секретарят Янко Атанасов изтегли късмет  с думите на Елин Пелин:„Любов. Най-силна е онази любов, която може да проявява слабости.“ 

Възпитаници на ОбУ „Христо Ботев“ в Стамобилйски пък ще гостуват утре на депутатите в парламента. Всички деца са от ромския етнос. Ще представят драматизация за нощта преди Василица. Подготвили са традиционни ромски песни, българска народна песен и танц. Сурвакарите ще нарекат за здраве и берекет, но и за мир по света, издаде директорката Ива Пенкова.

Оказало се, че местните деца малко знаят за Банго Васил – част от семействата са крайни християни, други се турчеят. В заниманията по фолклор ги посвещаваме и в традиции от тяхната общност, сподели директорката.

Образователният медиатор в школото Росица Димитрова пък е сред номинираните за Медиатор на годината. Отличията ще бъдат връчени за втора поредна годината в навечерието на Банго Васил – утре на специална церемония в МОН.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Браво! Истински потрес!

Браво! Истински потрес!

12.01.2023 | 20:14

Министър на Радев изтрил в Гугъл кои са майка му и баща му и какви ги е вършил дядо му Атанас Пеканов бе представен на българското общество като един от най-ерудираните министри на Румен Радев. Даже ни обясниха, че президентът се впечатлил от визитката му. Може би от истинската, която е изтрита от Гугъл. Министърът е пръснал десетки хиляди левове, за да няма в търсачката фактите, които не са за демократични хора. Е, оказва се, че има такива които ги помнят. Като Мая Сарафова, която споделя във Фейсбук: Невръстния ентусиаст Наско, с дръзновения поглед на дядо си Наско (Пеканов) изтъкнат член на Окръжния комитет на БКП в Пловдив, активен борец против фашизма. За този чиито дядо, който живееше в Партийната кооперация на ул.Иван Вазов в Пловдив онази, на Дража и Панев, всичко е изтрито в нета. А също и за баща му Ангел Атанасов Пеканов, дългогодишен дипломат от кариерата. То, Наско младши, за това е роден в Гърция. Баща му веднага след завършване на МИО в Москва беше назнач

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?