Следвайте ни

Деца от групите по религия на духовно пътешествие: От Възкресението до чудото за днешния човек

Пловдивската православна телевизия ще покаже на Великден изпълнения на ученици от епархията

viber icon

От библейското чудо на Възкресението до малките чудеса в живота на днешния човек пътуваха деца в  навечерието на Великден. А камерите на Православната телевизия на Пловдивската митрополия запечатаха техните разкази и вълнения. На 2 и 3 май програмата „Възкресение Христово - чудото на незалязващата светлина“ ще бъде излъчена от 12,30 и 18 часа.

Пътят към Възкресението във филма започва с обичая Лазаруване

в изпълнение на ученици от пловдивското СУ „Св. Константин-Кирил Философ“ ​-едно от учебните заведения с традиции и най-много групи по религия -православие. Тв екипът е посетил още СУ „Св. Климент Охридски“ под тепетата, децата от школото със същото име в Ракитово, за да стигне до техните връстници в Труд и личния разказ  на председателката на читалището там за чудото, което се е случило в нейния живот.

Димитричка Шопова 11 г. нямала деца. След като медицината не й помогнала и процедурите инвитро не дали резултат, тя споделила болката си  с местния свещеник. „С молитва ще стане“, насърчил я той.

Народната певица и съпругът й, който също е музикант, отишли в Рилския манастир да отправят молитви за чедо.

„Като се роди, пак да дойдете“, заръчали им там

Жената се зачудила, че отецът казал „като“, а не „ако“, но не посмяла да му възрази. Скоро на бял свят се появила Юлия, която сега е на 5 г. Семейството се върнало в обителта да изкаже своята благодарност и помолило за братче или сестриче. А когато решило да започне наново процедури за инвитро, се оказало, че Димитричка вече носи второто си дете. Малкият Теодор  сега е на година и 2 месеца и докато тя разказва историята си, шета около камерите.

Да вярвате в чудото, заръчва щастливата майка и на децата, и на техните семейства. Във филма дъщеря й Юлия изпълнява народна песен, после Димитричка - а накрая двете заедно. Показан е и откъс от ученически театрален спектакъл за Възкресение Христово.

Песнопения на църковния хор „Св. Апостол Ерм“ също звучат в празничната програма, която завършва с кадри от запалването на нетленния огън в Ерусалим и пренасянето му в Пловдив навръх Великден.

Във време, когато заради пандемията не можем да съберем децата в митрополията на традиционното съвместно боядисване на яйца, решихме да направим този филм и той да не е просто концерт с изпълнения на ученици, а наистина да извърви пътя от чудото на Възкресението до чудесата в живота на вярващия човек днес, казва Недка Чолакова от културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия. 

Давид, който говори с цветове

Давид Поптодоров е със специални образователни потребности, но учи наравно със своите връстници в 5. А клас на пловдивското СУ „Св. Климент Охридски“. Има проблеми със слуха и говора. Това, което не може да каже с думи, изразява на белия лист с багрите на акварелните бои.

С рисунка на възкръсналия Христос момчето участва във великденска изложба на учениците от школото. А с жестомимичен превод ресурсната му учителка Соня Рашева помогнала Давид  да каже каквото му е на сърце пред камерите на Пловдивската православна телевизия. Момчето от свещеническо семейство благодари за дарбата си да рисува и изразява надежда, че въпреки говорните си затруднения ще бъде благословено да стане пълноценен и достоен човек. Любимите му сюжети, когато вземе четките, са иконичните образи.

Децата от СУ „Св. Климент Охридски“ са изработили и великденски картички. По-малките направили проучване за техниките за боядисване на яйца с естествени багрила от бабино време - магданоз за зелено, лук за жълто, цвекло за червено. А прогимназиалните класове  разказват за яйцата на Фаберже. 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

29.04.2021 | 11:59

Промивате мозъците на децата, велосипедисти такива!

Отговори
0 1
Kykyreq

Kykyreq

29.04.2021 | 17:40

Tikvar tova da ne e muslitata s bombi.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?