49

Дават по 4 точки отгоре на 30 077 десетокласници заради сгрешените формули

Малко над 30 хиляди десетокласници ще получат по 4 точки над реално постигнатия резултат на националното външно оценяване по математика, което се проведе вчера, обявиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Причина е създаденото объркване заради първоначално предоставените помощни формули с липсващи скоби. 

На 16 юни в 9:38 ч в МОН е постъпил сигнал от столично училище чрез Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град, че в някои от предоставените от МОН помощни формули за изпита по математика в X клас не се визуализират скоби. Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и е възникнал при конвертирането на файла от Word в PDF формат. 

В 9:44 ч МОН е изпратило на училищата коригиран файл, за което веднага са информирани всички РУО. В 10:24 ч от МОН е изпратен имейл с указание за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните помощни формули. 

В резултат на възникналата ситуация десетокласниците в повечето училища са получили вярно изписаните помощни формули около или след 10 часа. В отделни училища нови формули изобщо не са били раздадени. В част от училищата времето за работа е било удължено, в други – не. 

По мнение на вътрешни и външни експерти по математика, които внимателно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в Х клас, всички задачи могат да бъдат решени, без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително, обясниха от МОН.

Въпреки това, заради възникналото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат компенсация – 4 точки, колкото е максимално възможният резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в рамките на редовните 90 минути на изпита не са решили тази задача, така и на тези, които са стигнали до правилния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100. 

Компенсацията се отнася за 30 077 ученици в 740 училища. Пак по данни на МОН десетокласниците в цялата страна са над 52 000.

Не се предвиждат компенсации за тези, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули. 

В същото време в отговор на запитване на "Марица" към МОН дали има училища в Пловдивска област, в които не са били дадени правилните формули или не е било удължено времето за работа, оттам отговориха, че няма да посочват конкретни учебни заведения, тъй като "няма категорични доказателства за това дали са предоставили или не коректните помощни формули". Понеже тези формули всъщност не са задължително необходими за решаването на задачите, решихме да компенсираме тези, които са имали по-малко време за изпита от други, добавят оттам.

Относно коментари, че училищата, които не са изпълнили указанията, са вероятно тези, в които е спазено изискването да не се ползват мобилни комунакации по време на НВО, от МОН са категорични: "Директорите не са част от екипа за изпита и ползват без ограничения мобилните си телефони и компютрите си. Те не само са имали възможност, но дори са длъжни да следят съобщенията от МОН по време на изпитите".

На въпроса как ще се третират резултатите при при положение, че очевидно десетокласниците не са били при еднакви условия на изпита, от МОН заявиха, че остава в сила използването на резултатите от НВО за допълнителния прием в гимназиите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мария

Мария

17.06.2022 | 14:40

Какви допълнителни точки? Колко години МОН се подиграва с явяващите се на матури и изпити? Всички чиновници, които имат връзка с подготовката и организацията на изпитите трябва незабавно да бъдат уволнени! Некадърници! Какво значение има дали тези формули да били необходими или не. Раздадени са грешни.

Отговори
6 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?