Следвайте ни

Дават еднократна помощ от 250 лв. за записани в 8. клас

viber icon

До 15 октомври семейства, чиито деца ще бъдат осмокласници през идната учебна година, могат да кандидатстват за еднократна помощ от 250 лв.  До момента такава сума се отпускаше еднократно на първолачета от социално слаби семейства.

Сега схемата се пренася и в първия гимназиален клас като мярка срещу отпадането на ученици. Междата между основен и горен курс е времето, когато това се случва много често, включително заради ранни женитби в ромския и турския етнос. Само в Пловдивска област застрашени да не продължат образованието си са 619 седмокласници.

Със средствата може да се покрият разходи преди старта на първия гимназиален етап - за дрехи, учебници и пособия. Условието  е средномесечният доход на член от семейството за предходната една година да е по-нисък или равен на 450 лв.

Помощта ще се отпуска без доходен критерий за деца с увреждания, с един жив родител или настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Заявления се приемат в Дирекция "Социално подпомагане", по пощата или с електронен подпис в Системата за сигурно електронно връчване.

Парите ще се дават обаче само ако осмокласникът е редовен в клас. При натрупани 5 отсъствия без причина помощта ще се прекратява и ще подлежи на възстановяване. За да няма злоупотреби, сумата ще се изплати на два пъти - при подписването на заповедта за отпускането й и в началото на втория срок. Така няма опасност семейства да запишат осмокласника, да вземат еднократна помощ и той да спре да ходи на училище.

Директори от "Столипиново" коментират, че парите вероятно ще са подкрепа за част от семействата, но причината за отпадането не е толкова бедност, колкото манталитетът на хора от малцинствата, за които образованието не е ценност и не се възприема като път към успех в живота.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

111111

111111

29.07.2020 | 08:07

Защо само за социално слабите,защо не го направят за всички деца?Защо не се стимулират учащите,прилежни деца?Да не би за тях да не се купуват учебници,униформи?Защо никой не подкрепя работещите родители плащащи редовно данъци,осигуровки ?Защо няма стимул от никъде?Писна ми затова ,че работиш внасяш осигуровки,данъци в хазната да се възползват циганите

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?