Следвайте ни

Дават безплатно хромбукове на училищата

viber icon

Училищата в Пловдив ще могат да заявят хромбукове и да ги получат, без да похарчат нито стотинка за тях. Устройствата, които са по-подходящи за образователни цели от лаптопите, ще дойдат през МОН по програмата REACT-EU.  

Очаква се такъв тип техника да са поне 50 000 от общо 80 000 устройства, които ще стигнат до българските училища тази година по програмата на ЕС за преодоляване на последствията от кризите в резултат на пандемията.

Хромбукът е „братовчед“ на лаптопа, има тъчскрийн и клавиатура, здрав корпус, дълготрайност на батерията, а в същото време е с около 30-40% по-евтин. Съвместим е с целия пакет софтуер, който се ползва в училищата - и на Гугъл, и на Майкрософт, обясни Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение.

Възможността да получат безплатно такива устройства ще е шанс за училищата, които вече работят по системата 1:1, да я приложат в още паралелки. При нея всеки ученик работи с персонално устройство, както и учителят. Ползват се виртуални класни стаи по различните предмети, където преподавателите имат възможност да поставят електронни задания и ресурси. Има опция за работа в група, групов чат и възможност да се работи по дадено задание от разстояние, дори всеки да си е у дома. 

Въвеждането на системата в Пловдив започна преди години от ЕГ „Иван Вазов“, постепенно обхваща все повече класове там и „зарази“ още училища и градове. Основните принципи се наложи да въведат и всички училища, когато се стигна до превключване към режим на обучение от разстояние в електронна среда заради пандемията.

На старта в някои класове родителите сами инвестираха в хромбук, водени от мотивацията, че и иначе се налага да купят лаптоп, но с устройството за образователни цели се осигурява полезното ползване на технологиите. При това то се случва в сигурна среда - през защитени акаунти, а училището осигурява контрол до какво съдържание имат достъп учениците.

Сега безплатни  хромбукове ще имат възможност да заявят и получат и училища, които към момента не работят по метода 1:1. Кандидатстването ще става с електронен формуляр, чрез който заявката ще отива направо в МОН.

Вече са в ход обществените поръчки, като се очаква доставката на техниката по училищата да стане основно през лятото. 

Очакванията са, че с осигуряването на хромбукове ще се разшири и обхватът на модела 1:1. Сега се прилага в 80 паралелки в цялата страна, от които 20 са в Пловдив. Наесен се очаква под тепетата да станат 35, а в цяла България да достигнат 300. 

Програмата REACT-EU e поредна стъпка за подсигуряване на училищата с техника, след като още миналата година държавата отпусна пари за 16 000 устройства за учители и ученици. Отделно училищата заделиха свои средства за таблети, които да раздават при преминаване към онлайн обучение. 

Идеята е осигурените устройства да се ползват не само при уроци от разстояние в електронна среда, а да са все по-застъпени и в редовния обучителен процес в клас.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Даскал бптьом

Даскал бптьом

19.04.2021 | 08:16

Значи руската сурвака родителите с по 1000 лв за тези хромбуци, а сега можело безплатно! Изроди!

Отговори
5 1
1111111111111

1111111111111

19.04.2021 | 12:50

Точно така,родителите бяхме изнудени сами да си закупят хромбуците в ЕГ" ИВан Вазов".Безплатно се дадоха само на 4-5 деца.Не се даде възможност дори да бъдат закупени на изплащане.Беше си живо изнудване.За тази цена можеше да се купят по-добри устройства.

Отговори
1 1
Book

Book

19.04.2021 | 07:46

По-тъпо заглавие не бях виждал скоро!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?