49
Следвайте ни

Даряват лекциите на Димитър Димов на Аграрния университет

viber icon

Аграрният университет ще получи в електронен вариант копия на лекциите, които някога  Димитър Димов е изнасял пред студентите като преподавател в пловдивското висше училище. В момента оригиналите се съхраняват в къщата-музей на писателя в София.

Как са изглеждали записките, с които се е подготвял, за да влезе в учебните зали, показва филм на уредника на музея д-р Милена Катошева. Той е създаден специално за честването на Деня на народните будители в Аграрния университет, което се проведе днес и бе посветено на 70 г. от написването на романа „Тютюн“ и на неговия автор – бивш преподавател във вуза. Филмът също ще бъде дарен на университета.

След като през 1945 г. е създаден Пловдивският държавен университет с медицински и агрономически факултет, на следващата година Димитър Димов бил назначен там като доцент. Водел занятията по две дисциплини – физиология и анатомия на домашните животни, и приложна зоология. Бил единствен преподавател с единствен асистент – проф. Никола Несторов. Именно той е запазил плановете за лекциите, които Димов пишел собственоръчно със ситен почерк и синьо мастило. За всяка лекция писателят отреждал по четвъртина от листа, като грижливо редактирал по няколко пъти и подчертавал с цветен молив. Така подготвен се явяваше в аудиториите, свидетелстват спомените на проф. Несторов. Неизменно преподавателят обяснявал пред студентите точно подчертаните моменти, като пишел и рисувал повторно на дъската с цветни тебешири. Често оформял таблици, графики и цветни рисунки като от учебник.

По онова време лекциите били в Занаятчийското училище – днес Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Христо Ботев“. То било предоставено като първа сграда на Пловдивския държавен университет. Димитър Димов не само преподавал, а и живеел там – в ъгловата стая с балкон. Според спомените на неговия асистент вътре имало само едно легло, маса стол и 4 тухли, върху които се крепял котлон с чайник.

Днес стаята, в която е преподавал, е кабинет 36 по български език и литература. Носи името на Димитър Димов, като е оформена и малка музейна сбирка.

Да не бъде забравяно името на нито един от будните българи, призова ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева на отриването на честването в памет на Димитър Димов. То е подготвено съвместно с АМТИИ проф. Асен Диамандиев“, ПГВАД „Христо Ботев“, Професионалната гимназия по машиностроене и селско стопанство "Пейо Яворов" в Гоце Делчев  и Националния литературен музей „Димитър Димов“ в София. Проведе се при изискване за зелен сертификат от всички присъстващи.

Проф. Янчева припомни как през 1992 г. тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски и група интелектуалци внесли предложение в Министерски съвет 1 ноември да бъде обявен за Ден на народните будители.„Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество - мотивирал искането Омарчевски. -

Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното…“.

Водени от същото разбиране, домакините от Аграрния университет и ръководителката на библиотеката Петя Георгиева подготвили честването във вуза.

Студенти по фотография от АМТИИ „Асен Диамандиев“ пък се впуснаха да издирят и заснемат пловдивските адреси на Димитър Димов и романа „Тютюн“. Фотоси на сградите, в които той е пребивавал под тепетата, са показани в изложба във фоайето на Аграрния университет заедно с архивни снимки на същите места. Сред тях са някогашното Занаятчийско училище и днешната ПГВАД „Христо Ботев“, първата квартира на писателя на ул. „Антим I“ 14, където е писал „Тютюн“. Заснет е и домът на ул. „Кирил и Методий“ 6 на Кочо Апостолов – вероятен прототип на експерта от „Никотиана“ Костов, и съпругата му д-р Марена Калушева.

„Търсеха местата, вълнуваха се, оказа се голямо предизвикателство, защото днес тези сгради изглеждат различно“, разказа за вълненията на второкурсниците преподавателката им по фотография Соня Станкова.

 В изложбата може да се види и броят на в. „Литературен фронт“, в който през 1946 г. е отпечатан първият откъс от романа „Тютюн“ – „Тютюнев склад“.

Гимназисти четат "Тютюн" на 6 езика

Ученици от Професионалната гимназия по машиностроене и селско стопанство „Пейо К. Яворов“ в Гоце Делчев прочетоха откъси от романа „Тютюн“ на 6 езика – даже още преди да са го чели на български. Произведението се изучава в последния гимназиален клас.

Фатима е живяла в Испания, затова се оказа съвсем лесно да възпроизведе творбата на езика на Сервантес. Турският е майчин на Дамла. Преди да постъпи в професионалната гимназия, Алекс пък е бил в Гърция и владее тамошната реч. Анна, Иван и Александра четоха на руски, немски и английски – езиците, които се изучават в школото.

Празникът вдъхнови даже директора на училището Ангел Живков да напише стихотворение за Деня на будителите, което прозвуча в Аулата на Аграрния университет в изпълнение на негов съименник измежду възпитаниците на школото.

Макар че живеят във време с напълно различни ценности, не е трудно младите да бъдат увлечени да пазят паметта на будителите, твърди училищният директор. За празника тази година подготвя факелно шествие, на което всички участници да са с народен или възрожденски костюм. Пратил прошение и до неврокопския митрополит Серафим в тоя ден  да звъннат камбаните на храмовете.

За да поддържа българския дух, разчита на Ютуб канала на училището, където се пускат видеа от всички изяви на децата. И четенето на „Тютюн“ на няколко езика ще се завърти там, записано и от местна телевизия. Участието в такива инициативи е повече от всичко, на което можем да научм децата в класната стая в урок за сложно съставно изречение или квадратно уравнение, казва директорът на единственото училище у нас, което е биопроизводител. Има 300 дка земя и магазин. Поръчките се правят през сайт и се доставят с електромобил и електрически велосипед. Учениците могат да видят един завършен образователен модел, гордее се директорът. Пътуват много и по програма „Еразъм“, последно – в Болоня и Севиля. "В дейностите там, свързани с кулинария и биоземеделие, се видя, че не само не отстъпваме на европейците, а имаме на какво да ги учим“, казва директорът.

Ученици направха от дърво протрет на писателя

Ученици направиха портрет на Димитър Димов от дърво, използвайки най-модерната техника, с която отскоро разполага ПГВАД „Христо Ботев“ в Пловдив. Ликът на писателя вече краси входа на читалнята, която ще носи неговото име в библиотеката на Аграния университет. Табелката до него е от дъб масив и учениците използвали за нея SNS-рутер. С него се прави 3D дървообработване.

За портрета пък гимназистите от специалност „Реставрация на стилни мебели“ използвали лазер за рязане и гравиране на дървесина. Снимка се вкарва в компютър и след това машината възпроизвежда изображението върху дървото, описа начина на действие директорът Константин Костадинов.

Най-новата придобивка на училището ще е SNS-струг. Обурадването е осигурено със средства по националната програма „Подкрепа за дуалната форма на обучение“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?