Следвайте ни

Държавата плаща компенсация, ако детето не е прието в градина

Мярката ще важи за подготвачета, останали без място след кандидатстване, а сумата ще е колкото издръжката на хлапе в общинско заведение

viber icon

Родители на деца, които са кандидатствали в детска градина, но не са приети, ще получават компенсации. Сумата ще е  същата, която държавата плаща за хлапе, което посещава общинска детска градина. Но това ще важи само за подготвачетата на 5 и 6 г., при условие, че са кандидатствали, но не са приети. Могат да се възползват и родители, които поради липса на места в общинските градини са записали малчуганите в частни. Те обаче пак трябва да имат през системата за кандидатстване. „Частното образование е алтернатива, но изисква и финансов ресурс. Обществената справедливост изисква и тези родители да се компенсират“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той вече водил разговори с премиера Бойко Борисов, който приема предложението на родителите за компенсации на деца, за които не стигат месата. Очаква се текстът да бъде предложен и да мине през Народното събрание, като е имало срещи и с депутати.

В момента в 57 общини има недостиг на места в предучилищна възраст. Всички те могат да се възползват от националната програма, по която в момента вървят процедури за отпускане на средства за строеж на нови бази. „Надявам се механизмът за това да се осъществи в 3-годишен срок, независимо, че ще има промени в правителството и периодът обхваща 3 бюджета“, каза Вълчев.

Промените в закона предвиждат и задължително обхващане на 4-годишните – процес, който ще бъде подкрепен с допълнителни пари за общините за помагала, обяви още Вълчев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

???

???

28.08.2020 | 01:07

ПОДГОТВАЧЕТА???? Браво на такЪви мисирки, фитки, пу(й)(т)ки, биби, пипи! Оня дебелия (корпулентния) как ги подбира, по простота ли? Един беше учил в университет десетина години, за да не го вземат войник, а сега ще връща наборната казарма. Предлагам на тази пишурка Елица да се върне в първо отделение и да отърве казармата!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?