Следвайте ни

Дани Каназирева: Изграждане най-малко на две нови училища

viber icon

Нашият основен приоритет в сферата на образованието е създаването на благоприятна физическа среда във всички училища на територията на община Пловдив.

Към настоящия момент в 23 училища има двусменен режим на обучение. Не приемаме сегашното решение на Община Пловдив за намаляване на приема в тези училища през следващите 8 години. Това означава нарушаване на правото на бъдещите ученици и техните родители да избират свободно училището, което право е заложено и в Закона за предучилищното и училищното образование. Това означава още 8 поколения ученици да се обучават на две смени, което се отразява неблагоприятно върху здравето им и създава неудобство на хиляди родители.

Решението на проблема е в инвестирането на средства за доизграждане на нови класни стаи в тези училища. Това включва и осигуряване на средства за строеж на 2 нови училища - в двора на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и на нова сграда на Математическата гимназия. Сградата на Хуманитарната гимназия задължително трябва да бъде ремонтирана.

Все още има училища, които не са санирани. Особено сериозен е проблемът в ОУ „Захари Стоянов“, където температурите през зимния период в сградата са ниски.

Детските ясли и детските градини са крайно недостатъчни, все още са необходими връзки по втория начин да се записват деца. Говорим за проблем със затлъстяването, но истината е, че децата няма къде да спортуват в кварталите. В някои училища няма физкултурни салони.

Детските заведения се снабдяват с нискокачествена храна. Време е да се заемем реално с тези задачи.

Ние предлагаме:

Първо - ще премахнем привилегиите от  Наредбата за условията и реда за записване на деца в детски ясли и градини. Второ - поетапно ще извеждаме децата от подблоковите градини в самостоятелни сгради. Трето - необходими са инвестиции в нови сгради. Четвърто -  ще въведем строг контрол върху качеството на храната. Пето - ще предприемем ремонт на кварталните игрища и детски площадки.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?