49

Да усучеш сам бяло и червено: Кметица направи с ученици мартеници за всички колеги

Венцислава Любенова гостува на 3. А клас в Деня на отворените врати в НУ "Христо Ботев"

Районна кметица реши сама да насуче мартеници за всичките над 60 служители на районната общинска администрация в „Северен“. Преди това обаче Венцислава Любенова си намери вдъхновени и сръчни помощници – децата от НУ „Христо Ботев“.

Още сутринта кметицата влезе в класната стая на 3. А клас и седна на чина. Веднага я наобиколиха Изабела, Теа, Калоян, Мартин и Адел.

„Като учителка да дам пояснения“, пошегува се класната Людмила Балабанова.

"Слушам и изпълнявам", откликна като добра ученичка районната кметица. И бързо схвана тънкостта на модела – да се втъкне зелено цветенце между пискюлите в бяло и червено.

Всъщност вече има известен опит. Още миналия уикенд участвали в работилница за мартеници в пловдивско читалище с дъщеря й, която е първокласничка. А днес първо направи мартеници заедно с децата от НУ „Христо Ботев“, а после заедно отидоха в кметството да ги закичат и да нарекат за здраве.

Оживлението в 3. А почна още преди това. Дарина дойде на училище с носия – като младата Баба Марта, а Теодор Атанасов доведе и майка си Таня. Родители също се включиха в голямото майсторене. „Учат се на търпение. Правим нещо заедно. Роботят заедно ръцете и умът“, доволна е от преживяването майката.

Днес в НУ „Христо Ботев“ е Ден на отворените врати, който ръководството на училището подготвило в партньорство с районното кметство. Необичайният учебен ден е с два акцента – 1 март с българските традиции за Баба Марта и националният празник 3 март. Всеки клас си е направил своя програма. В една от паралелките има клуб за родови връзки, другаде пък са вплели и математическото моделиране. 

От рано сутринта учители  създадоха настроение във фоайетата. Всеки донесъл нещо от сърце – плюшен щъркел или плетена кошница, в която всеки клас постави по една мартеничка.

Чак до 16 часа добре дошли са и родителите на настоящи и бъдещи ученици. Могат да участват в живота на класа или пък да се срещнат с учители и да разгледат базата, за да решат къде да тръгне наесен първолакът у дома. Домакините ги посрещнаха с почерпка.

Тези, които вече са част от училищната общност, влязоха в класовете на своите деца да четат приказки и да правят мартеници. Легендата за Баба Марта в 3. А клас прочете и районната кметица. Тя гостува в училището и в Деня на розовата фланелка, когато децата и учителите изписаха с телата си сърце на двора.

Работим активно и успешно, партнираме си, виждаме се често, разказа Венцислава Любенова. Въвела е традицията веднъж в месеца да събира директори на училища и детски градини от района – да споделят проблеми и постижения. Вдъхновяващо е, а децата са нашият смисъл и приоритет, каза кметицата на "Северен".

Успехи се постигат, когато се работи с родителите и институциите, убедили са се през годините и в НУ „Христо Ботев“. Догодина училището ще приеме 5 паралелки първолачета – 3 с по 18 деца заради ограничената база и още 2 с по 24.  Вече е одобрен проектът на учебното заведение по националната програма за STEM кабинети. Учебните зали по природни науки ще превърнат в модерна образователна среда най-старото крило на школото, строено преди 105 г. Предстои и изграждане на нова спортна площадка за 89 000 лв., които идват по друга национална програма на МОН. В последната година и половина  сме спечелили около 10 проекта, разказа директорът Милен Стайков.

Училището кандидатства по национална програма на МОН и за разширяване на базата с допълнителен корпус, като вече е получило от Община Пловдив 50% от сумата, нужна за проектирането.

Децата печелят награди, а учителите споделят добри практики на педагогически четения и конференции, добави зам.-директорката Таня Дачева. От 35 г. НУ „Христо Ботев“ е базово училище, където трупат опит студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“, а вече и от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

 

Оцени новината

Оцени новината
4.4/5 от 7 оценки
4.4/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Филип Видев

Филип Видев

02.03.2024 | 00:26

НЕ ВИ ВЯРВАМЕ, не си мислете, че с празни постове и безсмислени отчети за "свършена работа" ще ни заблудите, че вършите работа!!! Некомпетентна кметица заобградена от некомпетентни бабички, това ще гледаме още 4 години. Но… каквото сме си избрали, това ще ни управлява 4 години… жалко за района!

Отговори
3 0
Препоръчвам !

Препоръчвам !

01.03.2024 | 16:03

Мадам ,Като осучеш мартениците днеска ела на 2-ри март на адрес Панагюрище 5 да поизчистиш боклуците от двора на общинския си имот !!!Станало е сметище!!! После сезирай органите и отдела си незаконно строителство и виж как терасата на последния етаж на сградата с адрес ул Иван Рилски 53 се е превърнала в апартамент!!!! Работете не се заигравайте с глупости!!!

Отговори
4 0
Позьори

Позьори

01.03.2024 | 12:57

Тази Мумия какво е свършила за района си , че е тръгнала мартеници да прави ??? От тая "Кметица" освен Снимки и пози друго не сме видяли По-добре да се откаже и да си ходи в родното място . Нито е Пловдивчанка , нито става за кмет , нито става за каквото и да е било

Отговори
6 0
Кършияка

Кършияка

01.03.2024 | 13:23

Много точен коментар, който важи за целия ръководен екип на кметството и за голяма част от некомпетентните служители! По-трагична администрация не е имало! Гледайки Любенова, виждам Алексиев в женски дрехи, но тази е по-зле и от него! Но… каквото сме си избрали, това ще ни управлява 4 години… жалко за района!

Отговори
7 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?