Следвайте ни

Да учиш в УХТ: С приятели, на пуф, със смарт телевизор

Всички първокурсници получиха талбет, който да ползват до края на следването

viber icon

Студентите от Университета по хранителни технологии вече ще могат да се срещат в неформална среда с преподаватели и представители на бизнеса, а и помежду си – в споделено студентско пространство, оформено във висшето училище. 

Помещение близо до Аулата е раздвижено с двулицеви библиотеки, мека мебел, маса с няколко седящи места, меки подвижни възглавници, пуфове в оранжево и жълто. И с много свежи и цветни „петна“ – постери с вдъхновяващи фрази на известни хора, сред които и един с откровено намигване: „Ти взе ли си изпита? Не се зомбирай в сесия, учи през семестъра!“. Зоната е с WI-Fi и се ползва само при спазване на противоепидемичните мерки, а има идея скоро да бъде оборудвана и със смарт телевизор.

Идеята възникнала в разговори на ръководството със студентите, а те самите дали идеи за дизайна. Тук могат да се събират в неформален режим, да споделят, да общуват, да ползват технологиите, обясни доц. инж. Кремена Никовска, функционален декан по студентска и социална дейност.

И двете страни активирахме свои контакти, за да се намерят спонсори, разказа Иван Генов, който е сред съоснователите на платформата „Единните студенти на УХТ“ – актив, отделно от Студентския съвет. Първата модерна споделена зона вече си има своя „златен спонсор“ – собственика на консервна фабрика Стайко Тодоров. Освен в основната сграда на вуза, ще има такава и във втория корпус, като предстои изграждане и в третата база на УХТ. Последната локация от тези, които студентите вече наричат „нашето място“, вероятно ще е снабдена и с допълнителни инструменти - за да могат младежите от инженерните специалности да си отмятат задачи по курсови работи и протоколи.

Общо 620 са първокурсниците в УХТ тази година. В условия на пандемия само те присъстваха на тържественото откриване, което качи на специално изградена платформа с видеостена над 50 гости, сред които министърът на туризма Мариана Николова и зам.-министърът  земеделието и храните Янко Иванов.

Председателят на Международна организация по лозата и виното Пау Рока вдигна наздравица с чаша червено вино от видеостената и обеща нова модерна магистратура догодина, а дрон снимаше двора от птичи поглед.

„Вие сте поколение Z, пишете в Watsap, живеете в социалните мрежи, мислите смарт“, обърна се към студентите ректорът проф. Пламен Моллов. И цитира обръщението на изпълнителния директор на Гугъл към връстниците им от Калифорнийския университет: „Вашето поколение е първото напълно свързано. Използвайте тази сила да управлявате технологиите. Но не позволявайте те да ви управляват. Изключвайте устройствата поне за час и се научете къде е бутонът Off“.

Проф. Моллов добави заръка младежите да се грижат за здравето си и да не забравят, че преподавателите са до тях.

Всеки от първокурсниците получава таблет, който да ползва до края на следването си. Така ще е по-лесно да следва графика, създаден в условия на пандемия – онлайн лекции и присъствени практически упражнения. Първокурсниците ще са в университета през първата седмица, за да се опознаят помежду си и с преподавателите, след това минават на същия режим.  Идеята е преди да се стигне до евентуално затваряне заради очакваното повишаване на нивата на заболеваемостта да сме взели поне 50% от упражненията в присъствен формат, обясни зам.-ректорът по учебната дейност доц. Христо Спасов. Тогава по-безболезнено може да се премине към изцяло онлайн режим, затова занятията с най-голяма тежест са изтеглени най-рано, но всеки преподавател реди програмата така, че да не пострада последователността и логиката в овладяването на материята.

13 първокурсници влизат с по 4 пълни шестици и максимален бал 24. Те са основно в Технологичния и Стопанския факултет, най-много в специалностите „Технология и качество на храните“, „Биотехнологии“, „Туризъм“. А 163-ма вече са класирани за магистърските програми. Те ще са в по-малки групи с лекции онлайн в петък, събота и неделя и присъствено в последната седмица на всеки месец – докато ситуацията позволява.

Министърът на туризма Мариана Николова подчерта, че секторът, в който ще се влеят завършващите, осигурява 12% от брутния вътрешен продукт, но бе най-засегнат от пандемията. И похвали УХТ за партньорството по създаване на национално меню – селекция от традиционни храни и напитки, които да влязат в българските ресторанти и хотели.

Издателката Божана Апостолова вплете чисто човешка нишка в официалните речи, като се обърна специално към първокурсниците зад редовете с официални лица: „С раждането Господ ви дава по един молив. Графитът му може да е счупен или остър. Предстои ви да минете през живота точно с него. От нищо не се плашете и не се стряскайте! Ще падате и ще ставате, но ще стигнете до края!“.

Диан Йорданов от Велико Търново е сред младежите, които днес за първи път влязоха в УХТ. Не могъл дори на приемните изпити, защото тази година те бяха проведени онлайн. Момчето е завършило професионална гимназия в родния си град и сега продължава в специалност "Хотелиерство и туризъм" с желанието един ден да се реализира като готвач или управител на ресторант. Диан вече се е настанил в общежитието и ще се установи под тепетата, въпреки че лекциите след първата седмица ще са онлайн и може да учи и от къщи. "Как ще усетя, че съм станал студент, ако си стоя у нас?", шегува се първокурсникът.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бъбу

Бъбу

05.10.2020 | 14:05

Не знам защо въобще учат там, къде имат реализация. Много са ми непонятни претенциите на този "университет", и какви стават после,

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?