Да учиш бунтарска граматика с тролчетата, Елза и Ана

Маргарита Спасова създава упражнения по любими детски филми и песните от тях

„Искаш ли да поиграем? Да правим весели неща…“  

Всяко хлапе може да продължи думите на една от песните в анимационния филм „Замръзналото кралство“. Но вече и да извади от нея  съществителните и наречията. Да провери сам дали е направил грешка. И като учи, да се забавлява в това „упражнение с песен, части на речта, синоними и въображение“. Така го определя създателката му Маргарита Спасова. И има още много като него - в  портала си Slovum.com. 

Филолог по образование и преводач по професия, Маргарита измисля нови и нови упражнения в своята „Бунтарска граматика“, като използва любими на децата сюжети от големия екран, от хитовете на „Уолт Дисни“ и българската класика.

Всичко започнало през лятото на 2018 г., когато приятели на Маргарита Спасова с петокласници у дома се изправили пред неочаквано предизвикателство - самите те са начетени хора, а не могат да разберат написаното в раздел „Синтаксис“ в учебника, за да го обяснят после на детето. В тяхна помощ били направени първите „преводи“ като закачка - че прилагателното приляга, съществителното съществува, а местоимението е гениален герой, който може да изиграе всяка роля.

Приятел програмист се заразил и направил няколко програми, за да може от хрумките на Маргарита да се получат игри. И първо те се появили в портала Словум.

На началната страница авторката написала: „Стремежът ми е да създам разбираеми обяснения на правилата в родния ни език, заедно с увлекателни примери и забавни упражнения. Всичко тук е свободно за ползване. Защото българският език е на всички ни. Той е нашата истинска родина“. И завършила с перифраза на крилатата фраза от „Междузвездни войни“: „Нека Словото бъде с вас!“.

Сегашният вид на сайта - с повече образователни материали в електронен формат, започнал да се оформя през януари тази година. Авторката намерила подходящ софтуер, с който да ги създава, изгледала и какво прави конкуренцията. „За разлика от другите, използвам само текстове, които децата харесват, познават и обичат. Не архаични! Защо да ги мъчим?!, казва тя. 

И разчита на Хари Потър, Маугли и Чернишка.

Най-първите текстове се превърнали във видеа. След половин година Маргарита ги пребродила отново и си казала: „Боже, кой ще разбере това?!“. И ги свалила. Уча се и предизвикателството има и техническа страна - да наместя идеите си в съществуващи програми, издава тя. Такъв софтуер няма на български, затова ползва англоезични.

Едно от упражненията, които най-много се харесват, е именно по песента „Искаш ли да поиграем?“, изпълнена на български от Весела Бонева.

С друг хит от „Замръзналото кралство“  - „Слагам край“, Маргарита Спасова упражнява знанията за сказуемо и подлог. А и отправя прекрасните послания в песента.

През лятото започнала и рубрика „Умна ваканция“. Реших, че е скучно да се правят стандартни упражнения, разказва Маргарита. И се разтърсила за откъси от детски филми и песни. Първа „приятелка“ ѝ станала анимационната героиня Смелата Ваяна. След като установила, че тя много се харесва на децата, авторката на забавни упражнения пробвала да прави подбор на изображения, с които да анимира позабравени стихотворения ​- класически творби за малчугани от Леда Милева. „О, и Гео Милев е писал за деца!“, открила Маргарита. 

Сега преоткрива детската литература, създавайки пряк път през нея към граматиката. „Безплатно е за децата. Правя го с огромно удоволствие. А откакто започнаха ограниченията заради извънредното положение - и с чувство за дълг“, споделя Маргарита. 

Учители поръчват

Децата в Словум често бъркат Маргарита Спасова с учителка. Току под някое упражнение се появи въпрос: „Г-жо, справих ли се?“. Тя винаги отговаря окуражаващо. А вече активно й пишат и преподаватели. Подсказват идеи и съм изумена колко са добронамерени, споделя създателката на портала.

Е, имало е и гафове. Първият вариант на Словум имал приложение за синтактичен разбор. „Понесох жестоки критики за 10-11 изречения, на които бях направила разбор, и смело публикувах в учителски групи. Оказа се, че съм допуснала грешки. Изпитах срам, че уча децата на нещо, което явно и аз не съм разбрала“, смее се на себе си Маргарита Спасова. Постоянно се усъвършенства и приема съвети от учителската гилдия – за скоростта на слайдовете и формулировките на въпросите. Вече й поръчват упражнения за причастия и местоимения.

Въображение имам за атомна централа, но трябват повече ръце и време, шегува се Маргарита. Макар още да няма деца, има гидове в техния свят – съседчета и хлапета на приятели. Всички са между 8 и 14 г., затова и упражненията в Словум са за тази възраст.

Маргарита има още идеи да развие портала. Проучва и нови програми. Мира не й дава и амбицията да направи флашмоб – в реално време деца и възрастни да пишат изречения, като заедно създадат игра. 

Време за прегръдки

Едно от най-новите упражнения в Словум  е по песента от филма „Тролчетата“ – „Cant Stop the Feeling“, която на български се изпълнява от Кръстина Кокорска (Попи) и Момчил Степанов (Клон).

Чрез откъса от филма, който разказва за умението да се радваме на живота и да бъдем щастливи, децата имат задача да отбележат само вярно изписаните думи, например сред „танц“ и „въздухАт“. Да отделят съществителните „сила“ и „искри“ от глагола „усещам“. Да определят местоименията в стиха „Нека този ритъм бъде само твой“. Да подредят накратко историята в това „упражнение с най-различни тролчета, танци, части на речта, взаимодействия, задачи и приключения“. В което „Слънцето е в джоба, сетивата горят…“ За да стигнат до финалните думи на симпатичната Попи: „Като кралица обявявам, че времето за прегръдки е през цялото време! Дай пет!“.

Чудесатор

Операция на очите оставила това лято Маргарита Спасова за два месеца вкъщи. И освен нови упражнения в Словум, тя написала книга – „Чудесаторът“. Сюжетът е вдъхновен от абхазка приказка, но вместо марски кон, героите са частите на речта. Началото малко стряска: „Важно съобщение! Тази нощ някой е разбил клетката на Граматиката. По улицата броят диви спрежения, рошави наклонения, кръвожадни залози и свирепи причастия. Пазете се!“ И се оказва, че всички страшилища са се разбягали и животът е станал лесен. Но хората вече трудно мислят и никак не се разбират без частите на речта. Затова героите Яко Ру и Бе Бо са тръгнали да запълнят Нищото. За да открият отново корените, които създават думите, техните муцунки – представки, и опашките им – наставки. Да хванат Глагола със златно въже, скрито в хралупа, и да го укротят, като използват вълшебни думи –залог, наклонение, спрежение. Да открият имената в град на мрака, в който царува Негово величество Невежеството.

Първите 10 глави се появили на един дъх и авторката ги предложила на две издателства. Много е интересно да се чете, но няма да се продава, отрязали я оттам. И тя качила историята в Словум. Стигнала е до синтаксиса и сега страшилищата си почиват от Маргарита, а тя – от тях. Но предстои продължение…

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
издателствата са пълни с боклуци

издателствата са пълни с боклуци

16.04.2020 | 14:57

и тази иновация нема да види бял свят щото трябва да се издава поредицата "Малката Божанка"

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?