Следвайте ни

Да разкажеш за танца на Родопите по баира към манастира

viber icon

„История на танца: Родопска етнографска област”. Кой си е представял, че вместо да обяснява особеностите й в клас, преподавателят Боян Алексиев ще тръгне да качва баирите към манастира „Св. св. Кирик и Юлита”? Пътьом ще разказва за поминъка на хората от балкана и техните напеви. Накрая ще стигне чак до обителта. И заедно с гайдата във видеото ще „свири” вятърът ​- сякаш и учениците са на туристическо-музикално-историческия поход.

Така изглежда в момента един урок  в часа на учителя, който преподава хореографски​те дисциплини от 3. до 12. клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий”. Училището предлага още от 1. клас разширена подготовка по изкуствата -изобразително, музика и хореография. До 7. клас има хореографски паралелки, а в горен курс единствено в Пловдив обучава по професия „Танцьор”.

Ние, в дисциплините по изкуства и български фолклор, не бяхме подготвени за това голямо предизвикателство ​- обучението от разстояние, признава Боян Алексиев. Да преподава по този начин е изпитание заради липсата на пряк контакт, който в изкуството е изключително важен - артистът не може без публиката си.

Боян Алексиев започнал с авторски видеа по теоретичните предмети. В тях събира материал, който пази още от уроците в училище и лекциите в университета, издирва мелодии и танци, добавя снимки и още визуализации. Опира се също на изследванията на Иван Хаджийски за народопсихологията, „Танцът в Тракия”  на Красимир Петров, „Етнография” на Христо Вакарелски”. Освен видеото с поход до Свети Кирик, наскоро записал и едно край Араповския манастир.

„Така открихме нов начин как учениците да погледнат на урока. Бяхме се вглъбили твърде много да пишат. Сега им показваме всичко. Настоящата ситуация беше подсещане, че трябва и при нормални обстоятелства повече да работим така”, казва учителят.

Споделя клиповете си и с по-малките, като винаги пита какво им  прави впечатление. Понякога отговорите го изненадват - децата са забелязали нещо, което той само е споменал. Така във видеото от Араповския манастир бегло разказал, че през Априлското въстание там е била майката на Вазов. Елементът целял да уплътни картината, а се превърнал в нещо, което впечатлило децата. Добре е, защото се отварят няколко сетива, доволен е Боян Алексиев.

Учениците от специалност „Танцьор” са по-емоционални и много им липсва сцената. Един час по практика сега започва с видео, в което учителят показва стъпки - например на плевенска ръченица или друго северняшко хоро. Всеки разучава после сам у дома. Има и видеовръзки. „Разчиствам хола, пускам съпровод и започваме да танцуваме заедно, макар и разделени”, описва преподавателят.

Като ръководител на школския ансамбъл „Марица” подготвя клип, в който всеки ще разкаже за големите български ансамбли от ранга на „Тракия” и „Филип Кутев” и техните хореографи.

Скоро ще е готова и изненада, родена от провокация към десетокласниците - да съчетаят наш фолклор и рок. На тях им предстои да се дипломират след 2 г. и преподавателят ги подкача, че са на път да станат първите онлайн танцьори.

На всички много липсват концертите, за които учениците от специалност „Рекламна графика” по традиция подготвят декорите. Надявам се скоро да постигнем съчетаване на двете, казва Боян Алексиев. Не се отказва и от открития урок, който възпитаниците му правят в края на всяка учебна година. Този път и той ще е онлайн.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?