Следвайте ни

Цяло Граф Игнатиево ремонтира местното школо СНИМКИ

Фондация осигури проекта за нов интериорен дизайн и ефектни фототапети, но условието е местната общност да се включи с дофинансиране и труд

viber icon

Цяло Граф Игнатиево се мобилизира да ремонтира местното школо. ОУ „Граф Игнатиев“ вече има проект, който е одобрен за финансиране  с 50 000 лева от фондация „Lightsource charity“  и предстои класните стаи да бъдат напълно преобразени, като във всяка ще се постави фототапет или фризове с позитивни послания. Условието на донора обаче е училището да активизира общността да се включи със собствен труд и средства в подготовката на повърхностите чрез вкопаване на външна инсталация, шпакловане, цялостно пребоядисване и подмяна на мебели, които са повредени и не изглеждат добре.

Офанзивата вече е в ход, като деца, учители и родители изработиха в навечерието на празниците великденски украшения и сувенири. Разпродажбата им на благотворителен базар събра над 3600 лева. Каузата накара даже директорката Даниела Петкова да нарисува лавандулово поле, а картината бе откупена за 50 лева.

Изграждането на съвременна и адекватна образователна среда е сред основните цели, които сме си поставили, казва Петкова. За осъществяването й училището участва в различни проекти и национални програми, които осигуряват средства.

 

За финансовата 2021 г. училището е финансирано с 50 000 лева от МОН за изграждане на изследователски СТЕМ център по природни науки, но стойността на проекта е 72 000 лева. Това означава, че трябва да осигури около 20 000 лв. съфинансиране.

Отделно предстои изграждане на нов училищен корпус на стойност 470 000 лева. В него ще има 3 нови класни стаи, с които ще може да се посрещне нарастващият брой ученици – тенденция, която ще се запази и през следващите години. Парите идват по националната програма в подкрепа на преминаването на едносменен режим.  

А проектът на "Lightsource charity“  е огромно предизвикателство и давa едно ново преживяване, чрез което да осъществим своите мечти – учениците да разберат колко необятен, забавен и емоционален е светът на познанието, като в изграждането на новата образователна среда среда да се включи и цялата общност, казва Даниела Петкова.

Във връзка с необходимостта от дофинансиране на проектите ОУ "Граф Н. Игнатиев" планира тепърва поредица благотворителни инициативи за събиране на средства, като разчита на доброволчество и на щедростта на дарители – фирми, родители и общественост, общинско ръководство. Вече са водени разговори с община „Марица“. Авиобазата разкри щанд на своя територия за великденския базар и събра значителна част от сумата, а за 24 май ще прави и благотворителен концерт зедно с училището. Подкрепа се очаква и от военно-ремонтния завод.

Фондация „Lightsource charity“ предоставя интериорния проект и ще осигури фризовете, които училището е избирало стая по стая, допълвайки с подходящите мебели и щори, определяйки и какъв цвят да са стените при предстоящото боядисване. Преобразяването ще обхване всички класни стаи, фоайета, коридори и ще се осъществи поетапно за 2 г.

Организацията вече е напреднала с осъществяването на подобни проекти в Рогош и Маноле. Подборът е много прецизен, като политиката е да се финансират и малки, и големи училища, в градове и села. Някои кандидатстват по 6-7 път и пак не са в списъка на одобрените.

В Граф Игнатиево положили огромен предварителен труд да заснемат всички пространства едно по едно и да определят за всяко какъв да бъде мотивът на фриза. Стартът на първо време ще е с централната сграда, където учи начален етап. Темата на приземния и първия етаж е „Мечтаем“, а на втория – „Екология“. Ефектните тапети отправят и словесни послания, например мисълта на Уилям Рукелхаус „Природата осигурява безплатен обяд, но само ако контролираме апетита си“.  

Игралната зала напомня думите на Елиът, че е важно не пристигането, а пътуването. Тематично са решени помещенията по английски и история.

На първия етаж има стая „Аз чета“, а на фототапета ще бъде изписано: „След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен“ (Фредерик Дъглас). Другите са посветени на Пипи и Малкия принц. Стая на приказките пък ще нашепва мисълта на Андерсен, че за да живее човек, има нужда от слънце, свобода и мъничко цветенце.  

За кабинета по информационни технологии е подбрана мисъл на Стив Джобс, а посланието в учителската стая е на английски и гласи, че можеш да откъснеш всички цветя, но не можеш да попречиш на пролетта да дойде. Свой нов тематичен интериор ще имат и кабинетите по български език и по природни науки.

Най-важното обаче е промяната на учебната среда да се извършва заедно с промяна на методите на обучение, казва Даниела Петкова. Затова в бъдещия СТЕМ център по природни науки ще има лаборатории по химия и физика, трансформиращи се пространства за работа в малки групи и дискусионен формат.

 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?