Следвайте ни

Цял випуск скъсан на държавния изпит

12 "в" е от бившата ПГСТ "Пеньо Пенев", която тази година се сля с Автото

viber icon

Цял випуск от строителна специалност в пловдивска гимназия не се дипломира, защото зрелостниците са скъсани до един на държавния изпит по теория. Казусът е с паралелката „Вътрешни облицовки и настилки“ от бившата ПГСТ „Пеньо Пенев“, която се вля в Автото след сливането на двете училища  в ПГТСТ "Гоце Делчев" през тази учебна година.

Както „Марица“ писа, решението за това предизвика трусове и противоречия в обединения екип, а слабото представяне на финалните изпити тази година даде повод отново недоволните да поставят въпроса защо при въвежданите напоследък иновации в школото резултатите са толкова лоши.

Учениците не проявиха особено желание за учене въпреки всичките ни усилия,

обясни директорката на ПГТСТ „Гоце Делчев“ Бойка Борисова. Става въпрос за 12 "в" клас, който школото приело само с десетина ученици. Основният проблем при закриването на ПГСТ „Пеньо Пенев“ бяха маломерните паралелки и в цялото школо имаше общо 50-ина гимназисти. След преминаването на класа към Автото още няколко ученици минали в самостоятелна форма. Така останали само 7, от които 6 не се явили на държавния изпит по теория. Комисията от трима инженери е преценила, че никой не е показал знания, затова всички са скъсани и им предстои поправка наесен.

Не крием това и няма как при слаба подготовка да даваме дипломи,

категорична е Борисова. Тя увери, че екипът ще продължи усилията да мотивира учениците и да ги обучава добре. Директорката добави още, че задочниците, които учат в специалността за елинсталации, се оказали по-сериозни и от петимата явили се е скъсан само един. Деветима от тях обаче не положили изпита, тъй като успоредно и работят.

Тези професии се изучават в продължение на 5 г. Няма как учениците

да дойдат при нас в последния клас и да наваксат пропуснатото до момента,

каза още Борисова, като не се нае да коментира обучението в предишното школо. За това, което ръководи, разказа, че предоставило всички условия - зрелостниците от строителните професии имали кабинет по теория и практика във фирма, както и транспортните специалности на приемното школо.

За разлика от тазгодишния випуск, Борисова е впечатлена от момчетата от бившето „Пеньо Пенев“, които са в 11. и 8. клас - именно те реновирали новия учебен автосервиз в ПГТСТ „Гоце Делчев“, който бе открит през пролетта.

Месеците с онлайн обучение се оказали допълнително предизвикателство там, тъй като има много ученици от уязвими групи. Постоянно с тях контактувал медиатор и социален работник, но двама даже

отказали да им се предоставят таблети

и всеки понеделник им били носени материали на хартия до дома.

За да е по-добро качеството на обучение, през лятото се подготвят по една работилница по практика и по теория за строителните специалности, както и лаборатория за новата, която се очаква да тръгне тази година - „Електрически превозни средства“.

След  второ класиране още е трудно да се каже колко от предложените паралелки гимназията ще успее да реализира. Лесно се пълнят „Техник на автотранспортна техника“ и „Спедиция и логистика“, които са дуални. Обикновено интерес има и към монтьорската специалност. Няма кандидати обаче за ВиК. Другите две са по сухо строителство и изграждане на елинсталации.

В същото време точно за ВиК специалисти има голям глад на пазара на труда, показали срещите на Бойка Борисова с бизнеса. Фирмите искат също и елтехници, като са готови на партньорство в дуалната форма. Затова усилията на училището ще са в бъдеще да привлече ученици за тях, а това лято да сформира поне една паралелка за строителството, като може да е от две половинки по различни специалности. Тъй като са защитени заради големия очакван недостиг на пазара на труда, класът може и да е маломерен - с 12 ученици.

Третото класиране излиза днес, но в професионалните гимназии има движение до началото на учебната година, тъй като в последния момент търсят място и ученици, които изобщо не са подали документи в кампанията при централизираното разпределяне на местата.

 

В крачка

До момента Бойка Борисова е работила по програма „Еразъм“ и отново ще залага на обмен, в училището вече имало обучение от полякиня. „Това е моята визия - гимназията да работи по европейски стандарт, и се надявам колективът да гледа по същия начин на перспективите“. С тези думи директорката отвърна на въпроса защо продължават жалбите, каквито валяха и срещу предишните две директорки.

По последния сигнал от пролетта проверка на Регионалното управление на образованието е установила нарушения в процедурите за наказване на ученици, като провинилите се не са били изслушани в присъствието на всички специалисти - директор, педагогически съветник, социален работник, както изискват Законът за предучилищното и училищното образование и Законът за закрила на детето.

Освен това е била нарушена и процедурата при възлагането да се изработи нов сайт на школото срещу 13 000 лв., което е станало без комисия, която да направи подбор на оферти.

Борисова обясни, че се е наложило да поеме ръководството в извънреден порядък след скандала с предшественичката си Ваня Парашкевова, която бе уличена в подправяне на анкети от МОН и подаде молба за напускане. „Всички се учехме в крачка в момент, когато двете училища се сляха и останахме без директора титуляр, но вече са разписани всички регламенти и имаме система за финансово управление и контрол“, увери директорката.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Знаещия

Знаещия

30.07.2021 | 00:16

Таз пък овца била поела училището "в крачка".Ми къде са били директорите и заместник-директорите на сливащите се училища?Как така селската даскалка по английски език внезапно поела "в крачка" директорския пост. Какъв "Еразъм" и какви образователни визии я гонят таз патка? Тя "очевадно" не се справя с нищо, извършила хиляди нарушения на всякакви закони, пък дрънка за европейски визии. Гледала е някое филмче по телевизията, нещо обаче е сбъркала заглавията на телевизионните сериали.Тя в селото не може да се оправи, тръгнала за европейски поп да пита.Къде блее РУО Пловдив, че още не е уволнило "в движение" тая нефелна и некадърна патка?

Отговори
11 1
Каменов

Каменов

30.07.2021 | 13:25

Е, чак пък учителка по английски език, ми то г-жа Борисова неможе да намери мястото на сегашно свършено време в изречението ами го праска с времевия маркер last year, за каква учителка иде реч?

Отговори
4 0
Каменов

Каменов

29.07.2021 | 22:38

Какво означава "Да се учиш в движение". Нима когато си неук е нужно да поемеш ръководството на учреждение, където отговаряш за събди на педагози и ученици. Нима един неук човек има правата да разпределя бюджетни средства по свое усмотрение с оправданието, че заради незнанието си не прочел закона. Нима невежия ръководител закрива щатове, като година след туй ги открива отново, след като за обещетения е заплатил близо 30 хиляди лева, естествено не от своя джоб, а от нашите пари - на данъкоплатеца. Какво ще кажете, ако един фаянсаджия дойде да се учи във вашата баня, а вие за туй му заплатите луди пари?

Отговори
15 0
Хорейшио

Хорейшио

29.07.2021 | 15:05

Бойка Борисова, инженерт Тотев от Автото, ясно! ГЕРБ са редуцирали новия наплив на калинки, като ги забавят малко на изхода!

Отговори
7 3
Главчо

Главчо

29.07.2021 | 13:38

13 000 лева за изработка на сайт на училище?!?!!!??? Тая се е оляла направо?! Лесно се харчат държавни пари.

Отговори
15 1
Учител

Учител

29.07.2021 | 13:29

Тази година последно зрелостниците можеха да избират като 2 ДЗИ или общообразователен или теория и практика по професията. Така, че ако са избрали второто няма да имат и дипломи.

Отговори
1 4
1158

1158

29.07.2021 | 13:20

Не зная защо някой си мисли, че иновациите ще налеят в главите на учениците знания без усилие. това са поредните измишльотини, които хвърлят в заблуда населението. Важното е да усвоим едни пари, а дали и какво ще е ползата кой ти гледа.В английската няма иновации, но учениците им са в челната десетка от матурите, а в математическата "онзи експерт по професионално образование", шеф на жените в БСП, гледа да се изтъкне колко много работи и колко е иновативна и затова само влизат с най-висок бал, но за излизането - матурите не е така. Няма ли някой да се сети да преразгледа как е станала директор, защото тя не става за това, но пък е обича да властва.

Отговори
6 2
Автото

Автото

29.07.2021 | 14:20

При излизането от средното образование задължителният изпит е по български и затова тогава МГ-то не са пак първи, но винаги са сред челниците дори и след изпит по български език. Ако има задължителен изпит по математика ще видиш какво ще с е случи. Отделно най-вероятно поне половината абитуриенти от другите училища в Пловдив няма да могат да завършат средно. Математическата категорично е най-доброто средно училище в Пловдив. Там се влиза най-трудно от всички училища. Дори в така наречената малка Математическа (5-7 клас) се влиза много трудно.

Отговори
7 1
!?12

!?12

29.07.2021 | 20:06

да трудно е - все пак си трябват доста финанси

Отговори
2 0
ПГСТ "Пеньо Пенев", която тази година се сля с Автото

ПГСТ "Пеньо Пенев", която тази година се сля с Автото

29.07.2021 | 13:18

Това е най-бруталната новина след измислицата за КОВИД-а преди година и половина! Много пластове във вселената ще бъдат пренаредени!! Ако може по някакъв начин към тях да се влеят мозъците от "Антона" ще е епохално събитие в образователното израстване на България!!!

Отговори
5 2
макаренко

макаренко

29.07.2021 | 11:01

това училище трябва да се закрие !

Отговори
4 1
Цветанка Р.

Цветанка Р.

29.07.2021 | 14:14

Автото не бива да се закрива а да се увеличат паралелките по механика и автомобилен дизайн за сметка на общообразователните. Това не е гимназия.

Отговори
3 1
Елица Кандева

Елица Кандева

29.07.2021 | 18:10

Отдавна в средните училища няма общообразователни паралелки - или са профилирани, или професионални.

Отговори
0 0
Автото

Автото

29.07.2021 | 10:52

В статията има неточност. Тук се твърди, че класът не се е дипломирал, защото не си е взел държавния изпит по теория. Ако не си вземат двата държавни изпита, учениците няма да си вземат свидетелството за квалификация, но това не им е попречило да си вземат дипломите за средно образование. Два различни документа са. Между другото има масово неявяване на държавни изпити по техникумите, защото на никой не му пука за този документ. Учениците там така или иначе ще работят в браншове, които нямат нищо общо с това, което са учили там.

Отговори
14 3
147

147

29.07.2021 | 13:10

Не е точно така, защото, ако са посочили за втори задължителен ДЗИ изпитите по теория и практика на професията, каквото право имат от няколко години, ще се окаже, че не могат да получат диплома за завършено средно образование

Отговори
7 1
Автото

Автото

29.07.2021 | 14:24

В статията се пише за клас от 7 човека, 6 от които не са се явили на държавния изпит по теория. Едва ли са писали този изпит като втори ДЗИ. Дипломата за средно от поне един месец вече им е вече в джоба.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?