49
Следвайте ни

COVID тестовете за учениците от Пловдивско пристигат утре

От понеделник в ротация са Лъки, Брезово, Първомай и Съединение, всички други общини - изцяло онлайн до старта на тестването като филтър на входа за присъствено обучение в клас

viber icon

Утре пратеници на Регионалното управление на образованието в Пловдив ще получат тестовете, с които от 10 ноември трябва да започне изследването на учениците от начален етап, за да се върнат присъствено в клас.

Условието процесът да стартира отсряда бе тестовете да са по училищата до понеделник, които ще бъде изпълнено – всички области ще си получат количествата в събота и неделя от база на БЧК край София. Остава да е налице и второто изискване – съгласие на 50% от родителите във всяка паралелка.

Все още не е категорично ясно кой от двата вида тестове е отреден за учениците от Пловдивска област, каза началникът на РУО Антоанета Кръстанова. Количеството от 2000 кутии, всяка с по 20 теста, ще стигне за седмица, ако се изследват  всички деца в областта от 1. до 4. клас. 

В момента директорите правят допитване до семействата, вероятно в понеделник ще има по-ясна картина какви са нагласите, колко паралелки ще се върнат присъствено и дали ще има училища, които ще останат изцяло онлайн.

До края на деня в РУО чакат от МОН и стандартна бланка за декларацията, която ще трябва да попълват родителите, за да заявят волята си относно тестването на децата. Заедно с формуляра се очакват още указания за организацията, както и подготвените от 4 телевизии разяснителни видеа как става тестването стъпка по стъпка.

Както „Марица“ писа, одобрените тестове са 2, но от един и същи тип. Ползва се слюнка, която обаче се взима в различен съд, има разлики и при третирането след това.

Вече е направена организация по какъв начин тестовете за областта ще стигнат до всяко училище в Пловдивско. Количествата по общини и райони ще бъдат пратени до едно от учебните заведения там. От него ще си получат своите тестове останалите учебни заведения от съответната община или район на града. По този начин ще се избегне струпване и чакане, каза началникът на РУО Антоанета Кръстанова. До края на деня в понеделник тестовете трябва да са налични във всяко школо в областта, което да направи организация кога и как да стартира прилагането им.

От понеделник по силата на новата заповед на здравния министър в ротация ще са общините Лъки, Брезово и Първомай – там заболеваемостта е над 250 на 100 000. Припомняме, че преди новите мерки към въртене се преминаваше при заболеваемост между 500 и 750 на 100 000, тоест сега има изместване с една зона напред.

От предишните общини в областта, които бяха в ротация по старите правила, идната седмица ще продължи да редува паралелките в клас само Съединение.

Всички останали в Пловдивско са със заболеваемост над 500 на 100 000 и по последните разпоредби на министъра на здравеопазването от другата седмица трябва да са изцяло онлайн – докато стартира връщането присъствено по създадения легламент за безопасна среда: двукратно тестване на децата с щадящи тестове и допускане на учителите със зелен сертификат или също при два теста седмично.

Вълненията в учителската гилдия във връзка с предстоящото тестване продължават. В момента се провежда онлайн национален съвет на КТ „Подкрепа“ с участието на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. 

Какви са несъгласията на синдикалистите и ще има ли промяна в обявените вече регламенти – очаквайте подробности

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?