Следвайте ни

COVID обучение: Всеки учител - с лаптоп, 93% от учениците имат устройство и интернет

Подсигуреността е нараснала, след като Пловдивска област получи над 1 млн. лв. за техника, а директорите инвестираха и пари от школските бюджети

viber icon

93,6 на сто от учениците в Пловдивска област вече разполагат с устройство и достъп до интернет, а сред учителите обезпечеността е 100%. Това показват данните на Регионалното управление на образованието от проверка в началото на февруари.

Наличието на устройства в училищата се е повишило, след като те вече са получили лаптопите, за които държавата отпусна пари миналата година - за 16 000 устройства в цялата страна, от които 12 000 за ученици и 4000 за преподаватели. Средствата за техниката бяха разпределени пропорционално според големината на учебните заведения, като на Пловдивска област на този принцип бяха отредени 1 043 604 лв.

Отделно директорите са инвестирали в устройства и допълнителни средства от делегираните бюджети на училищата.

Така в момента системата е в по-висока готовност за евентуално ново превключване онлайн, ако очакванията за трета вълна на ковид се оправдаят и се наложи ново затягане на мерките. Придобивките ще позволят и технологиите да се прилагат в по-голяма степен изобщо в обучението в дългосрочен план.

Проучването на РУО  за състоянието на системата към момента показало, че все още най-ниска обезпеченост с техника има в няколко училища в областта -ОУ „Отец Паисий“ в Песнопой, община Калояново, в НУ „Отец Паисий“ в Динк в община „Марица“ и в НУ „Васил Левски“ в Иганово, община Карлово.

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова е възложила на експертите да окажат нужната подкрепа за тези учебни заведения, за да се повиши подсигуреността и там, включително и като се проведат обучения на ученици и учители.

Необходимо е навсякъде да бъде направен плавен преход към работа с устройства, като те са застъпени повече и при присъствен режим на обучение, обясни Киркова.

Тя направи уговорка, че заповедта на просветния министър за обучението онлайн е ако и доколкото е възможно, така че наличието на техника ще е допълнителна възможност, но ако този начин не е ефективен, при нужда пак ще се пристъпва към асинхронно обучение, включително и с разнасяне на работни листове на хартия по домовете.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?