Следвайте ни

COVID-19 – още една причина да кандидатстваш медицина

viber icon

Заразата от COVID-19 не подплаши бъдещите медици във време, когато професията на лекаря изглежда още по-тежка. В тази ситуация дори още повече ме привлича, сподели Ясемин от Кърджали.

Тя е сред 1346-те кандидати, които се борят за място в магистърските специалности на Медицинския университет в Пловдив и днес се явиха на изпита по биология и химия. Конкуренцията е 4 за място.

Ясемин дойде заедно с Николай, с когото са завършили езиковата гимназия в своя град – тя с италиански, той – с немски. И за двамата да лекуват и помагат е датска мечта. А всяка лоша болест, която застрашава много хора, е още една причина, казват двамата младежи от един випуск.

Очаквали изпитът да е точно толкова тежък, колкото се оказал. Всички знаят, че тук режат яко, каза Николай. За всеки обаче различна част от въпросите причинява затруднения. За Ясемин било по-тежко да пише по трите микротеми по биология – вегетативна нервна система, транскрипция, пряко и  непряко развитие. Той пък се препънал в някои въпроси от тестовата част. Но най-трудна им била химията, особено  двете задачи – по една от органична и неорганична химия, свързани с генетичен преход и хидролиза.

Николай и Ясемин се готвят вече 2 години за приемния изпит. Накрая пак не стига времето – научаваш едно и усещаш как в същото време друго се трие от ума ти, обясни Ясемин. Но това е и сред нещата, които й харесват в професията – никога не оставаш на едно място и учиш още и още.

В сравнение с високите цени в големите градове, където уроците удрят 70 и даже 120 лева, в Кърджали тарифата е 20-30 лева на час по биология и 20 лв. по химия. По биология човек може да се готви сам, но за химията има нужда от помощ, за да разбереш логиката и алгоритмите, смята Николай. Дистанционното приключване на учебната година не му попречило, даже напротив – изолацията му дала възможност да не се разсейва, а да потъне в материята в последните месеци. Съжалява само, че не се получил балът – класът така и не се отпуснал заради ситуацията с коронавируса, а и доста учители не дошли, защото са в рискова възраст. 

Николай почти се чувства приет, но Ясемин ще трепери до последно – при момичетата баловете са много по-високи, защото във вуза има квоти, а желаещите дами са два пъти повече от момчетата. Ако не са сред първокурсниците, Николай и Ясемин ще опитат отново догодина. На за това ще мислят на първо класиране на 16 юли. А след изпита поеха на тур из Пловдив да разгледат красотите му.

Сред тумбите чакащи роднини по пейките тази година имаше и една рунтава особа – пуделът Дори. Първо подремна под сенките, а после изпадна в екстаз, щом на изхода се появи стопанката му – Гергана Заднепровска. Майка й и кучето се оказаха представителната група от домашното женско царство, излъчена да посрещне кандидатстудентката. В него членуват още една сестра и още една четиринога хубавица.

Доста е стресиращо на изпит, справих се по биология, най-трудна беше тестовата част по химия, даде бърз отчет момичето. Дипломирало се преди 2 години, но ските досега оставяли на заден план следването. Баба й и  дядо й са лекари, така че и с по-задна дата приоритетите се пренаредили в полза на медицинското поприще.

Майка й Боряна Златарева е свикнала с адреналина от състезанията на двете дъщери. И в приемната кампания ще е под напрежение до финала. На първо класиране в София Гергана останала извън списъка на приетите. Чака второ там и се надява на повече успех в Пловдив, макар че под тепетата и кандидатите са повече.

Газ към София и втори опит догодина при неуспех сега са краткосрочният и дългосрочният план на Гергана, Боряна и Дори.

Преподавателят: 60% от кандидатите имат трудности с природните науки

Нуждата от наваксване с частни уроци поставя в неравностойно положение деца от семейства с по-малки финансови възможности

За моите ученици това са лесни въпроси и задачи. Изпитният вариант е нормален към сложен и има спецификата, която да отсее добрите, коментира преподавател, който готви кандидати от Стара Загора.

Той дойде да чака Тереза Димитрова заедно със семейството й и веднага след излизането й я препита: „Меден сулфат, червен лакмус….“ Прогнозира отлична оценка и набра по телефона друга ученичка, която също се явява на изпита, но в друга сграда. Оказа се, че и тя се е справила.

Според преподавателя обаче модулът по химия не съответства изцяло на посочената литература към конспекта. Докато по биология кандидатите могат да се подготвят и сами, за химията според него е нужна помощ. „А има кадърни деца, които не могат да си позволят частни уроци“, изтъкна учителят.

Той си спомни, че преди не било така и в медицина се влизало само със знанията по учебника. ОТ 10 г. готви ученици, наблюдава форматите в различните медицински университети и е категоричен, че сега това не може да стане. От една страна са зададени по тази начин, от друга – 60% от кандидатите имат по принцип трудности с природните науки. Това е тенденция в нашата образователна система, но и в глобален план, уточни учителят. Според него в заложените часове не стига времето всичко да се научи, упражни и после да се провери надеждно дали е усвоено. Така с годините се трупа неразбиране, което после отвежда при частните учители, но това пък създава неравни условия за семействата от гледна точка на финансовите възможности.

Възпитаничката му Тереза пък е недоволна от друго – квотите за мъже и жени, които ги поставят при напълно различни условия. Не може момчетата да влизат с тройки, а момичетата – с над 5,50, категорична е тя. Миналата година на нея доста не й достигнало, но тогава се разпиляла да се готви едновременно за кандидатстване във Варна, София и Пловдив. Сега се бори само за място под тепетата и очаква да успее.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Учител, частен , но честен!

Учител, частен , но честен!

09.07.2020 | 18:32

Всичко опира до това да намерите идеалната среда- добър учител, с адекватна, но не висока цена на уроците, като например http://www.urocipohimia.com/ !! Иначе няма влизане, повярвайте ми, подготвям повече от 15 години!!! Навъдиха се и доста мошеници(чки) за съжаление! Дерзайте!!!

Отговори
2 1
Учител, частен, но честен!

Учител, частен, но честен!

09.07.2020 | 18:29

Ами насочете се към кадърни учители с адекватна, но не висока цена на уроците, а не при изкукуригали учителки... Например http://www.urocipohimia.com/ !!!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?