Следвайте ни

Чужденците в АМТИИ попълват пловдивските трупи

Туристи мятат евра през прозореца по време на урок с китайски студент

viber icon

Чуждестранните студенти в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ не са екзотика още от 2004 г., когато американката Анджела Родел пристигна под тепетата да учи народна музика, после сложи в малкия джоб бг актрисите с ролята си във филма на Георги Дюлгеров „Козелът“, а до днес вече е превела от български на английски Милен Русков, Захари Карабашлиев и Георги Господинов.

За първи път обаче чужденците, които получават диплома от академията по изкуствата под тепетата, остават в Пловдив и попълват тукашните артистични трупи. Сред оперните ни певци вече е български турчин с диплома от АМТИИ, който дори се е отказал от турското гражданство и остава да живее и да прави певческа кариера под тепетата само с български паспорт. На конкурс наскоро сред 21 кандидати на първите места са класирани две гъркини, възпитанички на ректора на академията проф. Тони Шекерджиева-Новак.

Тя с удоволствие разказва и куриозни спомени, свързани с обучението на чужденците. Веднъж водела урок с китаец в Жълтото училище, когато изведнъж през прозореца почнали да падат евра. Изпълнението на младежа било толкова добро, че чужденци, които в това време катерели калдъръма на Стария град, отворили портфейлите и почнали да хвърлят парите към първия етаж.

В момента сред общо около 750 студенти в АМТИИ редом с българите има младежи от Гърция, Турция, Финландия, Австрия, Швейцария. Студент от САЩ учи тук фолклор, от Италия – танци, а от Япония – цигулка. Идват и българи от диаспорите ни в Сърбия, Македония, Украйна и Молдова.

След началото на пандемията китайците тази година изобщо не са си ходили у дома и прекарали цялото лято под тепетата. Други чужденци в момента минават едногодишния подготвителен курс по български език, за да достигнат ниво, което позволява да започнат следването си по избраната специалност. Академията вече предлага и онлайн обучение по български.

Преди дни комисията по акредитация инспектира АМТИИ. Ако съдя по реакциите, очаквам висока оценка, каза ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак. Точките ще са ясни след 40 дни.Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?