1939
Следвайте ни

Чрез терапия с рисуване борят пандемията в МУ-Пловдив

viber icon

Годишна изложба „В кръвта ти е да твориш” откриха днес студенти, преподаватели и служители на “Арт Ателие” към Медицински университет – Пловдив. Платната са създадени през последната година и представляват своеобразна арт терапия за хората, чието ежедневие е изключително напрегнато, особено в условията на пандемия. На откриването присъстваха ректорът проф. д-р Мариана Мурджева, чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и институционалният координатор проф. д-р Виктория Сарафян.

 „Това е една инициатива на Експертен съвет за култура и социална дейност, част от програмата на ректора. Тук участват студенти, преподаватели, служители, които под творческото ръководство на трима от най-известните творци в Пловдив - Матей Матеев, Милена Катошева и Румен Нечев, в продължение на година създадоха своите аматьорски творби, изпълнени с много вдъхновение, с много любов и днес представяме направеното пред нашата публика”, сподели проф. Сарафян. 

Тя подчерта, че е чест да се работи с толкова талантливи и всеотдайни творци. 

Кураторът на изложбата Вихра Григорова заяви, че приложното изкуство, което официално е обявено като тема, е всичко  - от цвета на помещението до чашката, в която си пием кафето, и панталона, който обличаме днес.

„Държа да кажа, че любители художници по света има много, но парадоксално много от тях са свързани с медицината!", каза тя.  

"Колегите тук са безкрайно напрегнати с отговорности и с какво ли не. Идеята е те да се разсеят, да се отпуснат. Една арт терапия всъщност е това. Нека това да послужи за пример на други учебни заведения да съчетаят наука и изкуство. Самите лекари са творци - може би най-големите!", посочи Матей Матеев.

Изложбата може да бъде разгледана до 5 ноември във фоайето на Аудиторния комплекс. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Не така бе .. А така

Не така бе .. А така

26.10.2021 | 00:25

Само ти ли не разбра че ... за всичко и винаги в тази държава е виновно служебното правителство и президента. Другите са само безотговорни консуматори.

Отговори
1 0
А така

А така

26.10.2021 | 00:00

Пловдив влезе в червената зона на covid-19 а медицинския университет Пловдив с рисуване ще ограничи разпространението на заразата и със задължителното присъствено обучение ще предпази студентите и преподавателите си. Затова и половината от тях неофициално са вече болни. Ха-ха-ха

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?