1939
Следвайте ни

Четвъртокласник в Пловдив с COVID, карантинираха целия клас

viber icon

Дете в четвърти клас от основно училище в район "Централен" в Пловдив е дало положителна проба за ковид. Карантинирана е цялата паралелка, научи "Марица".

По данни на РЗИ в цялата област в последното денонощия са регистрирани 19 нови положителни случаи в 13 училища. Отделно в  3 детски заведения са установени 3 нови случая на инфекцията. Всички контактни са поставени под карантина.

Към момента 14-дневната заболеваемост в областта е 441 на 100 000 души население. 

Днес МОН обяви позицията си пред МЗ, че приема ротация за учениците от V клас нагоре при заболяемост над 500 на 100 000 души на общинско равнище, но ако съответната регионална здравна инспекция издаде такава заповед.

Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици от училището или над 30% карантинирани паралелки. Випуските ще се сменят през пет учебни дни. По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учители за присъствен учебен процес. 

МОН ще запази досегашния принцип, според който при ротация първо ще преминават към обучение от разстояние в електронна среда випуските с най-много отсъстващи ученици. В общия случай ще остават вкъщи първо гимназистите с изключение на XII клас. При продължаващо влошаване на епидемичната ситуация - и учениците от XII клас, както и от прогимназиалния етап с изключение на VII клас. Учениците от VII клас и от начален етап (I-IV клас) ще учат онлайн само в краен случай при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено. 

Присъствено ще се обучават паралелките с най-малък брой отсъстващи. МОН предлага това да са не повече от 50% от учениците в училището, без да се смятат децата от предучилищните групи и учениците от I до IV клас

 МОН приема предложението на МЗ училищата в дадена община да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболяемост там надхвърли 750 на 100 000 души. 

След обсъждането се очаква здравните власти да обявят ще има ли ново затягане не мерките или евентуално въвеждане на изискване в определени сфери за Зелен сертификат - за ваксина или преболедуване.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Смела жена

Смела жена

18.10.2021 | 22:08

Спрете децата, нека останат по къщите две седмици. Единствено министърката и директор на Райна княгиня постъпи правилно и защити учениците си.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?