Следвайте ни

Четвъртокласници - олимпийски шампиони по сплотеност

В онлайн Час на класа в ОУ „Кочо Честеменски“ си направиха емблема на 4. Б

viber icon

Макар при отменена олимпиада в Япония, и в режим на дистанционно обучение, четвъртокласници станаха олимпийски шампиони – по сърдечност, сплотеност, позитивизъм.

 В Час на класа, проведен от разстояние в извънредната ситуация, децата от 4. Б в пловдивското ОУ „Кочо Честеменски“ си направиха конкурс за емблема на паралелката. И избраха най-сполучливия проект – на Анастасия Райчева. 

Тя е събрала 5 емотикона с различно настроение в знака на олимпийските игри, а неговата символика за участие и солидарност е допълнила с надпис: „Заедно сме силни и непобедими!“. 

Когато ограничителните мерки отпаднат и всички отново се съберат в класната стая, ще направим емблемата на класа като значки – за да остане спомен за времето, в което бяхме изправени за първи път пред предизвикателството да сме разделени, но въпреки това да останем заедно, зарича се класната Деси Герчева. Очаква знаците да имат още по-голяма сантиментална стойност за децата, защото тази година те завършват начален курс и им предстои раздяла с учителките до 4. клас – ще преминат към друга система на обучение с различни преподаватели по всички предмети.

Идеята за емблема на класа дошла от един от четвъртокласниците. А повечето проекти съдържали сърце – знака, с който децата правят най-лесно асоциация за добри чувства, носталгия, привързаност. След като всеки споделил своята идея, децата гласували за фаворита си. Най-много одобрение след емблемата на Анастасия събрал проектът на Екатерина Нанева.

Дистанционното обучение върви добре, но много се затъжиха и им липсва личният контакт, казва Деси Герчева.

Училището е избрало да провежда уроците от разстояние чрез платформата Shkolo.bg, тъй като от началото на учебната година е преминало към електронни дневници и родителите вече са свикнали да работят с платформата, която ги поддържа. Тя дава възможност да се пращат материали и да се върнат обратно изпълнени.

При старта на дистанционното обучение имаше срив заради претовареност, но техническите проблеми вече са преодолени. Въпреки това имаме готовност – при нужда може веднага да се премине към Гугъл класруум, защото училището работи от години с облачните технологии, казва директорката Златка Алдженаби.

Извънредната ситуация сварила екипа й до голяма степен подготвен – около 80% от учителите са минали обучения как да ползват електронните ресурси и да ги създават. В момента изпращат презентации или записани авторски видеоуроци. Използват и опцията на Гугъл класруум за конферентна видеовръзка. По този начин се провеждат и онлайн родителски срещи, както и сбирки на Обществения съвет.

Часовете са намалени, за да се спазят указанията на МОН да се намали времето, което децата прекарват пред екраните.

Дори и ученик да няма интернет и да отвори ресурсите веднага, те стоят в платформата и може да ги ползва и отработи, когато организацията в семейството позволи. Учителите обясняват, родителите помагат, обобщи Алдженаби. 

Уроците започват с кратко припомняне за миенето на ръцете и спазване на изискванията за предпазване от коронавирус. Пожелаваме си усмивки, спокойствие, скоро да се видим, за да създадем атмосфера на оптимизъм. Постоянно съветвам всички колеги да отправят позитивни послания, казва още директорката.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Отново пропуснах

26.03.2020 | 18:43

,, трудната възраст,,

Отговори
0 0

Мили деца, говори ви Баба Яга, която не,, обича,, сплотеност

26.03.2020 | 18:42

Забелязала съм в тези,, новите,, времена, децата до 4-5 клас, възприемат повечето, това което им казват учителите, за възпитание, сплотеност, култура на улицата и в къщи, но в трудната всички се променят, просто стават неузнаваеми, една малка част не се променят, слушат мама и тате..! Казват,, че първите седем години са важни на човека, не мисля, това е началното образование. в каква среда ще попадне, отговорен учител ще имаш, а това което го правят сега тези деца, дано го запазят в живота си...! (Мое мнение, аз обичам такива теми и съм сериозна по тях, малко ми става тъжно от тях.. няма да казвам защо, затова ме мразят, защото мога да бъда и сериозна и не сериозна, огледалото поне за мен не е важно., то е измамно...!)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?