Следвайте ни

Четири пловдивски вуза приемат студенти в последната минута

Попълват единични незаети бройки с оценки от поправки на матурите

Четири от шестте държавни висши училища в Пловдив предлагат възможност да се стане студент в последната минута преди старта на академичната година. Допълнителен прием за незаети места след трите тура на редовните кампании тече в ПУ „Паисий Хилендарски”, УХТ, Аграрния университет и филиала на Техническия университет под тепетата. Няма такава възможност в Медицинския, където много кандидати останаха извън списъците, и в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, където бройките са попълнени.

Останалите, макар да имат единични места, отчитат по-успешна кампания спрямо миналата година, като са изпълнили заложения план-прием между 84 и 99 на сто. „Последният влак” могат да хванат младежи, които не са се явили на държавните зрелостни изпити или са били скъсани - ако издържат поправките идната седмица. МОН ще обяви резултатите до 10 септември, а вузовете приемат до откриването на учебната година. В масовия случай това се случва на 16 септември, по-късна е датата единствено в Пловдивския университет - към края на септември.

Към момента ПУ „Паисий Хилендарски” е запълнил 98,82% от местата. Това прави 3185 първокурсници в държавна поръчка и още 615 в платено обучение.

За останалите отделни непопълнени места не се отстъпва от критериите - кандидатите например трябва да държат изпит по български език, ако не са се явили на предварителния и редовния, а желаната специалност го изисква. Насрочени са 6 дати за това - днес и на 28 август, а през септември - на 4,11,18 и 25.

Вузът организира също тест-събеседване по история на 2 септември и по теология - на 9 септември. Тестовете по биология са днес, на 26 и 28 август, изпитът по музика  - на 15 септември. Допълнителна проверка на знанията се прави също по физика, химия, математика и информатика.

Свободни места има във Филологическия факултет - във френска филология, балканистика, славистика и хибридните български с френски, новогръцки, руски или турски.

Философско-историческият факултет може да приеме още студенти по теология и история с чужд език, гражданско образование с чужд език, както и в специалност „География, технологии и предприемачество”.

Във Физико-технологичния факултет, в Химическия и във Факултета по математика и информатика също има свободни места. Единични бройки са останали в биологическите специалности и в право.

Списъкът на специалностите, в които има резерви по държавна поръчка, е в сайта на вуза, където са посочени и специалности в платено обучение, за които още може да се кандидатства.

В направления, в които има дефицит на пазара на труда, като например педагогическите и математическите специалности, Пловдивският университет има възможност да приема и над държавната поръчка, като обучението също ще е субсидирано от държавата, подчерта зам.-ректорът проф. Антон Илиев.

 


ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

При 90% изпълнен план-прием в момента единични свободни места има в почти всички специалности във филиала на Техническия университет в Пловдив, с изключение на „Компютърни системи”, „Индустриално инженерство” на английски и „Дизайн и печатна комуникация”. Във всяка кампания компютърните специалности са най-желани и там влизат младежите с най-високи балове, каза директорът проф. Въльо Николов. Попълването на последните бройки ще продължи до 16 септември, когато вузът ще открие академичната година.

 


 УХТ

Все още младежи, които са пропуснали кандидатстудентските кампании, могат да подадат документи за допълнителния прием в Университета по хранителни технологии. Там в държавна поръчка има свободни места в 8 специалности: „Технология и качество на храните”, „Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти”, „Технология на виното и пивото”, „Анализ, контрол и екология на храните”, „Биотехнологии”, „Автоматика, информационна и управляваща техника”, „Топлотехника”, „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост”.

 

Специалностите, към които има по-голям интерес, пък могат да се изучават в платена форма. Възможностите за това са в редовна форма в „Туризъм”, „Хотелиерство и ресторантьорство”, „Индустриален мениджмънт и предприемачество”, а в задочна - в „Туризъм” и „Икономика на хранителната индустрия”.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?