Следвайте ни

Четете в "Марица" - Мегапроектите за Пловдив останаха само в таблета на кмета

viber icon

В новия брой на вестник "Марица", който ще излезе утре, 9 септември, можете да прочетете интересни теми и задълбочени разработки, важни за Пловдив. Ето част от тях:

 

1. Зоологическата градина ще бъде завършена при следващия кмет. Довършването й, което трябваше да се възобнови след водосвета през февруари, все още не е започнало. В Община Пловдив  тепърва ще търсят друга надзорна фирма, защото и досега акт 11, с който се размразява обектът, не е подписан. 

2. Кои големи проекти за града останаха само в таблета на кмета Иван Тотев? В края на втория кметски мандат "Марица" събра списък с най-грандиозните проекти, които градоначалникът анонсира през годините. По различни причини голяма част от тях останаха само като намерения. Това са Водният проект, разширенията на Голямоконарсксо шосе и „Васил Априлов”. Никой не иска да строи „Модър-Царевец”, а стадион „Пловдив” остана във фризера.

3.  Цената на 3-годишната съветска окупация след 9 септември 1944 година е 38 млрд. лв. Това е равно на 135 млн. долара - почти половината от целия БВП на България за периода 1944-1947 г. Репарациите, които отделно плащаме по Парижките договори от 1947 г., са 75 млн. долара. Т.е. окупацията на страната от съветската армия за 3 г. струва два пъти повече, отколкото репарациите. Това казва в интервю пред „Марица” проф. Евелина Келбечева – преподавател по „История и цивилизация” в Американския университет в Благоевград. 

4. Директорът на Английската гимназия Николай Радев вече официално е кандидат на БСП в Пловдив, след като спечели 71 гласа по време на градската конференция на червените. В тайния вот участваха 129 социалисти. 

5. Според различните работодателски организации и представители на секторни сдружения дългите уикенди и сливането на почивни дни струват на едрия бизнес между 400 и 600 милиона лева всяка година.

6. С прожекция на шедьовъра „Краят на песента" започва мултимедията и фотоизложбата „Героите на Николай Хайтов в българското кино" в Дома на културата „Борис Христов" утре. Във фоайето ще бъде подредена фотоизложба, която показва различни моменти от заснемането на филмите. До 16 септември ще бъдат показани филмите „Изпитът”, „Дърво без корен”, „Козият рог” и „Гола съвест”.

 

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?