Следвайте ни

Четете в "Марица" : Гурбетът стопи "Столипиново" наполовина

viber icon

Общество

Гурбетът стопи "Столипиново" наполовина

„Почти половината от населението на „Столипиново“ е на гурбет във Франция, Белгия, Англия и Германия. Това твърди кметът на "Източен" Николай Чунчуков. Наскоро по телевизията гледал публицистичен филм за роми. Видял познати лица и се оказало, че гурбетчиите от махалата са снимани в Германия. 

"В квартала е пълно с автомобили, докарани отвън от хора, които по 4-5 години работят в чужбина. Мисленето им се променя и те вече искат да купуват земя и жилища напълно законно", разсъждава районният кмет по повод на старата, но и досега нереализирана идея за строеж на социални жилища, в които от мизерните колиби и съсипаните блокове биха могли да се преместят обитателите на "Столипиново".

Един от най-големите проблеми в махалата е състоянието на над 20 общински блока. То е трагично - изкъртени инсталации, задръстени и наводнени мазета,  изтърбушени асансьори.

Тема на броя от поредицата Районите на Пловдив

Район Северен 

Бастионът на ГЕРБ си търси нов стопанин

За местните избори в Пловдив следващия месец има три сигурни неща - ГЕРБ ще спечели изборите и ще има най-много места в Общинския съвет, а на кметските кабинети в голямата община и район "Северен" ще имат нови стопани. Първото съждение е 100-процентово и без социология заради слабата тук БСП и факта, че Пловдив от години е гордостта на ГЕРБ. Вторите две също вече са реалност, след като градоначалникът Иван Тотев вече си събира багажа, а кметът на "Северен" Ральо Ралев има проблеми с правосъдието. 

Бул. "Северен" почти готов, Рогошко чака

Бул. „Северен“, който свързва моста на Адата с Брезовско шосе, почти изцяло е завършен. Строителите  от фирма „Щрабаг“ започнаха да изграждат кръгово кръстовище  за връзката с бул. „България“ и Рогошко шосе, като преди това укрепиха подпорните стени от северната страна на моста. Пътят с дължина 1,5 км се прави от април 2017 г. и струва близо 11 млн. лева. Средствата са осигурени от 30-милионния заем от ЕБВР. Пускът се забави, защото цяла година строителната фирма беше в принудителен престой, тъй като Община Пловдив не беше приключила процедурите по отчуждаването на частните имоти.


Общество


Частна фирма инвестира 5,8 млн. лева в спирките

В изграждането на автобусните спирки, дадени на концесия през 2003 г., са инвестирани 5 860 977 лева. Заслоните, за които ангажимент има концесионерът, са 314 на брой от общо 440. Задължителната инвестиционна програма е изпълнена, всички спирки са сложени. Това гласи споразумението между администрацията и фирма "Елиза 1999", внесено за обсъждане в Общинския съвет. Концесионният договор и изпълнението му ще се обсъждат на сесията на 17 септември.

Адреналин и бира за 5 години "Пловдив - ЕСК"

Със затворен булевард „Марица Юг”, голяма музикална сцена до Водната палата и две метални кули започна „Празник на реката” вчера. Той бе посветен на 5-годишнината от избирането на града за Европейска столица на културата. Час преди официалния старт на веселбата пространството между Водната палата и остров Адата започна да се пълни с хора. Голямата атракция бе голям еърбег с размери 8 на 4,5 метра. Първи от 5-метровата кула, изградена от метални тръби, започнаха да скачат доброволците от сдружение Фрийрън - България. Най-ефектните скокове направи Кристиян Петров - Райбера.

 

Регион

Нов живот за знакови къщи от Възраждането

Община Карлово подготвя мащабен проект за  съхраняване и развитие на няколко знакови сгради и обекти, които са със статут на паметник на културата от национално значение. Сред тях са Белия двор и Патевата къща, включени в туристическия комплекс Старинно Карлово, Куршум джамия, както и Павурджиева къща и паметникът в местността Зли дол край Клисура. Експерти работят усилено, за да представят проекта пред Оперативна програма "Региони в растеж" възможно най-скоро, тъй като одобряването е на конкурентен принцип.


Бизнес 

Търсят чистачи с 1000 лв. заплата, юрисконсулт - с 600 лв.

Не е новина фактът, че висшистите имат по-малки заплати от тези със средно, а даже и с основно образование, особено ако са на държавна служба. Проблемът е, че на фона на дефицита на кадри тази тенденция се задълбочава. Например за позициите „старши юрисконсулт“ и младши експерт в отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане", обявени за Областна дирекция „Държавен фонд земеделие“ Пловдив, минималният размер на основната заплата е съответно 600 лв. и 590 лв. Поделението на Националния осигурителен институт в Хасково търси счетоводител, който може да е  без стаж, но основната му заплата ще е минимум 700 лв. В същото време чрез Бюрото по труда в Пловдив работодатели търсят чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения, като обявеното месечно възнаграждение за тях е 1000 лв.


Как се печели от търговията с лични данни в мрежата

Личните данни и тяхната защита са една от горещите теми на новото време. На теория тази информация се регламентира и се защитава с редица международни наредби и местни закони. На практика обаче чувствителна информация от всякакъв тип „плува“ навсякъде в мрежата. Търговията с лични данни пък вече е в Топ 5 на най-доходоносните сенчести бизнеси в онлайн пространството. Според експерти по киберсигурност и маркетинг, данните, свалени от сървърите на НАП и една от големите банки в страната, вече са систематизирани и могат да предложат на редица компании огромни ползи, а на хората които ги предлага - сериозни приходи.

Интервю

Твърде вероятно е Пловдив да избере кмет още на 27 октомври. ГЕРБ най-вероятно ще запази доминиращата си роля в местната власт. БСП вероятно ще постигне по-добър успех на изборите в сравнение с представянето си през 2015 г. Евентуално участие на омбудсмана Мая Манолова в кметските избори в София може да е най-голямата й грешка. Предизборните шансове и нагласи два месеца преди вота анализира известният политолог доц. ЯАнтоний Гълъбов.


Култура

Звезда на Sony Classical с майсторски клас в Пловдив

Големият немски диригент Фрийдер Берниус пристигна за първи път за майсторски клас в Пловдив. Той започна снощи в Музикалното училище и ще продължи до 7 септември. Берниус е виден изследовател на старинната музика. Ръководител е на световноизвестния Камерен хор в Щутгарт и оркестър „Хофкапеле”. Гостуването му е в рамките на четвъртата Творческа лаборатория за хорова музика. Нейни основатели са българският хоров диригент Крикор Четинян и неговият асистент Кръстин Настев.

 

Светски и ВИП

Кметът на Белозем стана войвода

Жени Калканджиева стяга редиците на "Визаж" в Пловдив

Шестата по красота в света през 1995 година Жени Калканджиева отскочи до Пловдив, за да присъства на ревю-спектакъла на модната агенция "Визаж", която лично оглавява. Прет-а-портето се проведе в клуб "Планет".  Визитата на шефката бе изненадваща, тъй като напоследък Пловдив не е сред любимите <210> летни дестинации. Този път обаче Калканджиева зарадва момичетата от агенцията, като лично се качи с тях на сцената за няколко снимки. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?