Следвайте ни

Четете в "Марица" - Ангел от Руската с 3 шестици на матурата

В новия брой на вестник "Марица", който ще излезе утре, 12 юни, можете да прочетете интересни теми и задълбочени разработки, важни за Пловдив. Ето част от тях:

1.Ангел от Руската с три шестици на матурата

Момче от Руската гимназия е с три отлични бележки на матурите тази година. Ангел Тетимов от испанската паралелка в ЕГ „Иван Вазов” има пълни шестици по испански и математика, като по втората дисциплина е постигнал и максималния сбор от 100 точки.  По български език и литература проверяващите са му писали 5,93.

Ангел вече е приет в университета Уоруик в Англия, където ще учи икономика. В тази област вузът е на трето място в света след Кеймбридж и Оксфорд. Негови възпитаници са главният икономист на националната банка на Англия и известният певец Стинг.

2.Психолози помагат на вербуваното момче

На семействата на всички ученици от училището на вербуваното от ИДИЛ момче е предложена психологическа помощ. След като в понеделник по обяд онлайн медия разкри самоличността на 16-годишния тийнейджър и учебното заведение, в което учи, до вечерта от ръководството са разпространили информация до всички родители, че при желание могат да започнат консултации с психолог.

3.Дъждовете разклатиха паветата на тепетата

Проливните дъждове са отмили пясъка на павираните алеи на Младежкия хълм, Бунарджика, Сахат тепе и на калдъръма на Трихълмието. "Всички места, където в настилката се появиха големи фуги, са описани, за да бъдат запълнени", каза кметът на "Централен" Георги Стаменов. Налага се на Бунарджика да се пренаредят част от паветата, разместени в резултат на пороя, но допълнителната работа се поема за сметка на фирмата изпълнител "Драгиев и ко". Обществената поръчка  за благоустрояването на хълма е за 2 млн. лева.  

4.Ральо Ралев остава в ареста

Кметът на Северен Ральо Ралев остава в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Компания зад решетките ще му прави и соченият за негов съучастник и помагач Иван Делевски. Това решиха на вчерашното заседание магистратите от Апелативния специализиран съд. Определението е окончателно. 

На предходната инстанция Делевски беше пуснат под парична гаранция от 60 000 лева, но въззивният съд определи действията му като „изключително конспиративни“ и също го изпрати в килия.

5.Левски влезе в Голямата базилика

Посланици от 19 държави хванаха ритуално метли и лопати и с тях почистиха пясъка от една от най-красивите запазени мозайки в Голямата базилика. Тя изобразява паун с разтворена опашка. Церемонията се проведе по идея на директора на фондация "Америка за България" Нанси Шилър. Тя покани дипломатите да оставят по един цитат за бъдещите поколения до входа на сградата за 16 милиона лева, която трябва да бъде открита в края на септември. Мястото ще се превърне в една от туристическите атракции на Пловдив, предричат от фондацията. Всички надписи ще са оформени в един стил и ще са върху медни плочи. Те ще са на езика, на който са изречени, както и в превод на български и английски.

Изборът на "Америка за България" бе един ред от писмо на Васил Левски до Любен Каравелов от 1972 година

6. Петима зам-ректори ще има ПУ

Петима вместо трима зам.-ректори ще има проф. д-р Румен Младенов, който застана начело на ПУ  "Паисий Хилендарски". На заседание на Академичния съвет на вуза бе избран ръководният състав.  

 Зам.-ректор по учебната дейност остава доц. д-р Мария Стоянова от Химическия факултет. В ресор „Система за наблюдение, управление и постоянен контрол на качеството на обучението и академичния състав“ ще работи проф. д.п.н. Румяна Танкова от Педагогическия факултет. Проф. д-р Теменужка Йовчева от Физико-технологичния факултет поема научноизследователската и издателска дейност.

Доц. д-р Надя Чернева от Филологическия факултет ще работи в ресор „Международно сътрудничество, академична мобилност, връзки с обществеността и протокол“. „Информационна структура и акредитационни процедури“ е ресорът на проф. д-р Антон Илиев от Факултета по математика и информатика.

Проф. д-р Невена Милева от Физико-технологичния факултет ще бъде пом.-ректор с ресор „Проектна дейност“. Тя ще продължи да координира съвместната работа на ПУ „Паисий Хилендарски“ с МУ​ - Пловдив в общия проект на двете висши училища - „Перимед“.

7. Пловдивчанка срита ченге на пътя

43-годишната Земфира Илиева се изправя пред пловдивския съд за нанасяне на лека телесна повреда на полицай от Второ РУ. Според обвинението става въпрос за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, гарнирани с изключителна дързост.

Драмата се разиграла на 21 януари в квартал „Христо Смирненски“.

8. Мис ПУ загърби конкурсите по красота

Победителката в последния конкурс "Мис Пловдивски университет" Симона Евгениева обръща гръб на титли и конкурси, за да се отдаде на другата си страст - бизнеса. Синеоката красавица сподели пред "Марица", че вече се е отдала изцяло на кариерата си. Симона работи в голяма фирма, занимаваща се с търговия и логистика, и мечтае някой ден самата тя да стане мениджър или управител на международна компания.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?