71

Четене с (не)разбиране: Писаха за приятелството на матурата, а трябваше за съмненията

Зрелостници се опитаха да избягат презглава от одата „Паисий“ от „Епопея на забравените“  на Иван Вазов на поправката на матурата по български език и литература днес. Много сложно им се видя да напишат интерпретативно съчинение на тема „Слово и памет“, опирайки се на литературното произведение. И масово пробваха да се спасят във втората възможност на последната 41. задача – да съставят есе.  Там обаче попаднаха в клопката на четенето с (не)разбиране и се впуснаха да пишат за приятелството. А темата всъщност бе „Съмненията – приятели или врагове“.

Общо 600 зрелостници от Пловдивска област бяха допуснати до първия изпит от поправителната сесия, която продължава до 29 август. В ПГТСТ „Гоце Делчев“ в Пловдив чакаха 12 младежи да влязат в залите, но се явиха само 8. Накрая се оказа, че почти всички са писали есе за приятелите и враговете, но  без да схванат метафората за съмненията като другар и спирачка в живота.

Шанел, който завършва специалността за строителни техници в ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ се облегнал на опита си, че приятели – много, но верните са малко. Ако това се окаже в крайна сметка грешка, ще разчита на въпросите по български език, с които се надява да се е справил. Във втория ден от поправките трябва да вземе и държавния изпит за придобиване на професионална квалификация – втората задължителна матура за възпитаниците на професионални гимназии, на която също го скъсали в редовната сесия.

С два провала тогава се оказал и дванайсетокласник от специалност „Рекламна графика“ в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Отпуснах се накрая и ето резултата, разкритикува сам себе си младежът. И така морето това лято отпаднало, за да седне да се готви здраво за поправките. Но и той не беше доразбрал темата за есето.

В тълкуването й си препъна и Ралица от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“. В последната година от обучението си в специалност „Организация на туризма“ тя решила, че може да отметне матурата по български език и литература, без да си дава много труд. Не учих, но сега е друго, категорична бе на влизане на изпита. А след края отчете повторно, че вижда разликата – след като изчела за едно лято цялата задължителна литература от учебната програма, успяла да отговори на въпросите от типа, който миналия път въобще не успяла да разбере. Даже се оказало интересно да прелисти Вазов, да прочете за Паисий, да усети духа в „Борба“ на Ботев.

"Вече имам едно наум. Поуката от първия провал е, че просто ей така нищо не става. Трябват усилия и труд“, каза Ралица. Надява се резултатите  да излязат бързо и след по-успешното,  по нейна преценка, представяне дори да й позволят да стане студентка. Ще търси останали незаети места в допълнителни прием на университетите, а ако няма – догодина ще кандидатства пак, защото държи да продължи образованието си в сферата на туризма. Ако бях седнала да чета, когато трябва, нямаше да загубя толкова време, съжалява обаче Ралица.

По данни на Регионалното управление на образованието 4555 зрелостници от Пловдивска област са се явили днес на поправката на матурата по български език и литература. На изпита не отидоха 145 от допуснатите. Няма анулирани писмени работи.

Началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова бе в Карлово, където се наложи преместване на матурите след наводняването на Професионалната гимназия по железопътен транспрот "Христо Смирненски". Тази сутрин от 12-имата зрелостници, които трябваше да положат изпита в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“, в двете зали влязоха по петима човека.

Разговарях и с директора на другото учебно заведение – СУ „Васил Левски“, където утре ще се проведе втора задължителна матура за шестима зрелостници, каза Пакова. Учителите били на инструктаж. Няма причини за притеснения около провеждане на изпита.

При посещението си в пострадалата от наводненията гимназия Пакова заварила учители и помощен персонал да продължават да чистят. Залят е приземният етаж и сградата с кабинетите по практика, които са току-що ремонтирани. Помагат военни под ръководството на майор Найденов, зам.-командир по логистични дейности в Трети батальон на 61. Стрямска механизирана бригада.

"Надяваме се да се направят ремонти в допълнителната сграда. Има предложена помощ от местни фирми. Получих обещание от директора за нормален старт на учебната година в училището", каза още Пакова.

Резултатите - до 8 септември

Съчинението на тема „Слово и памет в одата „Паисий“ на Иван Вазов“, което е върху изучавана творба, предполага младите хора да формулират ясна теза, да я аргументират, а също и да коментират използваните изразни средства.

 Темата за есето - "Съмненията - приятели или врагове", не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.  

Това коментираха от МОН след края на изпита. И в двата варианта от зрелостниците се изискваше да създадат текст в рамките на 4 страници.

В частта, чрез която се проверява познаването на изучаваните произведения и способността за тълкуването им, имаше задача да се открие темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да се съпостави интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст. Като изучаван текст се падна „История“ на Вапцаров, а като неизучаван – „Бойното поле при Сливница“ от Иван Вазов.

На днешния изпит се явиха 6111 души. В МОН до момента има информация за две анулирани работи - във Велико Търново и Враца.

До 8 септември ще са готови резултатите от изпита. Максималният брой точки на матурата е 100. Съчинението или есето носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които са за оценка „Среден (3)“. 

Утре ще се проведе изпит по профилирани предмети, избрани от зрелостниците, както и за придобиване на професионална квалификация.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
dimitar

dimitar

01.09.2022 | 20:39

бърза и надеждна банкова кредитна услуга за всички Нашата офшорна банка е международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро. Средствата са изплащаеми за период от 1 до максимум 30 години. лихвеният процент е 2,5% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Родител

Родител

25.08.2022 | 18:29

Тъжно! Жалко! Онлайн обучение! Виртуални уроци! Виртуални упражнения! Виртуални общи занимания! Защо и матурите не са виртуални! Нека и животът стане виртуален и ...

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?